Kovesi cere urmărirea penală a fostului ministru Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 euro

2014_02_27_cristian david 7_rsz

de Andrei Pricopie

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat luni aviz de la preşedintele Traian Băsescu pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Cristian David, actual senator PNL, acuzat de luare de mită şi spălare de bani. David ar fi primit suma de 500.000 de euro în schimbul acordării unei persoane a titlului de proprietate asupra unui teren din Buzău, reiese dintr-un comunicat DNA, remis Epoch Times.

Şefa DNA a transmis procurorului general Tiberiu Niţu referatul întocmit de procurorii anticorupţie în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.

Dintr-o sesizare primită de DNA în 2014 reiese că fostul ministru ar fi pretins, în 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.

“Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, au arătat procurorii.

Potrivit Mediafax, Cristian David este urmărit penal într-un alt dosar pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro. La vremea respectivă acesta ocupa funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. La 27 februarie preşedintele Traian Băsescu a avizat cererea de începere a urmăririi penale formulate de DNA în acest dosar.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/