Eurodeputaţii au votat în favoarea reportului de recomandări pe TTIP

TTIP - foto - acelg.blogactiv.eu

foto – acelg.blogactiv.eu
articol – euractiv.ro

Joi (28 mai 2015), eurodeputaţii din cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European au votat în favoarea propunerilor de recomandări referitoare negocierile Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre UE şi SUA. Acordul trebuie însă să treacă şi de plenul Parlamentului European care urmează să îşi dea votul final la începutul lunii iunie.

Acordul comercial dintre cele două părţi este menit să faciliteze accesul UE pe piața SUA însă deputaţii europeni au cerut negociatorilor TTIP asigurări că acest tratat nu va submina standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, soluţionând totodată şi litigiile dintre investitori şi stat (ISDS).

Astfel, aprobate în comisia parlamentară cu 28 de voturi pentru,13 împotrivă şi nicio abţinere, recomandările făcute negociatorilor Comisiei Europene pentru TTIP au concluzionat totuşi că acea clauză de arbitraj controversată (ISDS), deși revizuită, trebuie să rămână o parte componentă a negocierilor.

În ceea ce priveşte aşa-numitele “red-lines” şi necesitatea reformării clauzei ISDS, părerile au fost împărţite. Pe de o parte, putătorul de cuvânt al Comisiei pentru Comerţ Exterior a PE, Christofer Fjellner, a considerat votul ca o mare victorie a acordului de liber schimb. De cealaltă parte, eurodeputatul german, Ska Keller (Partidul Verzilor) a fost de părere că votul nu a fost concludent, neştiind dacă putem vorbi de o excludere sau de o reformare a ISDS Investor-State Dispute Settlement).

În prezent, ISDS permite investitorilor străini să soluţioneze litigiile pe care le au cu statele în care investesc în cadrul tribunalelor de arbitraj internaţional şi nu în instanţele naţionale. Cu toate că SUA au insistat ca ISDS să fie inclusă în acordul de liber schimb, în urma protestelor pe scară largă din ultimul timp Comisia a decis reformarea întregului sistem.

Astfel, Comisia a propus măsuri care să transforme ISDS-ul într-un sistem care să funcţioneze mai mult în maniera instanțelor tradiționale. Acest lucru presupune atât numirea unor arbitri permanenţi, care să aibă calificări similare celor ale judecătorilor naționali, cât şi introducerea unui sistem de recurs bilateral. În paralel, UE încurajează crearea unei instanţe permanente pentru investiţiile multilaterale, o curte cu judecătorii titulari, care ar urma să înlocuiască între timp mecanismul bilateral existent. Rezoluţia în acest sens urmează să fie votată de Parlamentul European luna viitoare.

Totodată, eurodeputații au cerut negociatorilor protejarea standardelor de siguranță a UE în zonele în care reglementările SUA sunt “extrem de diferite”, cum este de exemplu cazul autorizaţiei produselor chimice, clonarea sau substanțele chimice care afectează sistemul endocrin uman. În acest sens, eurodeputaţii au insistat pe respectarea principiului UE privind precauţia.

În ceea ce priveşte sectorul agricol, deputaţii susţin că, în încercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui să negocieze o ”listă exhaustivă” a ”produselor agricole și industriale sensibile” care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comercială sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranziție. În acelaşi timp, ei cer introducerea unei ”clauze de salvgardare”, rezervându-și dreptul de a închide piețele pentru produse specifice în cazul unor importuri care amenință să afecteze serios producția internă de alimente.

cititi mai mult pe http://www.euractiv.ro/video/Eurodeputatii-au-votat-in-favoarea-reportului-de-recomandari-pe-TTIP-667