(video) Kiev: “Probleme de securitate” pe segmentul transnistrean al frontierei dintre Ucraina şi Moldova

Ukraine_Border

foto – ro.wikipedia.org
articol – stiri.tvr.ro

Pe segmentul transnistrean, frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova se află sub ameninţare militară. Este declaraţia făcută de şeful Serviciului ucrainean al frontierei de stat, Viktor Nazarenko. Potrivit oficialului de la Kiev, tensiunile în zonă s-au intensificat după ce Rada Supremă a denunţat acordul cu Federaţia Rusă privind dreptul de tranzit al trupelor ruseşti spre Transnistria.

Segmentul transnistrean ridică “probleme de securitate”, spun, îngrijorați, oficialii de la Kiev.

După ce Parlamentul ucrainean a denunţat acum 10 zile acordul cu Federația Rusă privind tranzitarea trupelor militare, problema s-a mutat pe aeroportul Chișinău. Mai mulți soldați ruși care intenționau să ajungă în Transnistria au făcut cale întoarsă spre Moscova.

În același timp, Kremlinul a declarat că “este inadmisibil ca autoritățile moldovene să continue practica de a interzice, fără niciun fel de explicații, intrarea în Republica Moldova a reprezentanților diferitelor categorii de cetățeni ai Federației Ruse”.

Drept răspuns, Chișinăul susține că interacţionează cu partea rusă la capitolul rotaţiei militarilor ruşi care fac parte din contingentul de pacificare din regiunea transnistreană, în baza unui mecanism prestabilit ce prevede notificarea din timp a sosirii acestora pe teritoriul R. Moldova, şi asigură monitorizarea circulaţiei personalului militar.

În același timp, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a declarat că, prin tratatul de la Helsinki, toți s-au angajat să nu schimbe frontierele.

Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este important să nu se mai repete nicăieri. Sperăm să vedem integritatea teritorială a Ucrainei restaurată, a declarat şeful delegaţiei U.E. la Chişinău.

În prezent, în mod oficial, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de militari ruși, sub pretextul unei misiuni de menținere a păcii. Neoficial, ar fi vorba de cel puțin 3-5 mii de militari.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro