(video) Demonstraţie la Skopje. Macedonenii cer demisia guvernului

skopje-untitled-project-1-setari-16-x-9-95625100_95625100

foto si articol – stiri.tvr.ro

Mii de oameni ieşit pe străzile din Skopje, capitala Macedoniei, ca să denunţe luptele din oraşul Kumanovo de la sfârşitul săptămânii trecute. În confruntări au murit opt poliţişti macedoneni şi alţi câţiva zeci au fost răniţi. De partea atacatorilor s-au înregistrat 14 morţi. 30 de bărbaţi înarmaţi au fost arestaţi. Macedonenii îi reproşează acum guvernului că nu ştie să gestioneze asemenea situaţii.

Demonstranţii din Skopje au venit cu flori şi au aprins lumânări. Au cerut demisia guvernului de centru-dreapta, pe care îl acuză de activităţi ilegale şi abuz de putere.

Manifestanţii nu vor repetarea scenariului din 2001, când fosta republică iugoslavă a fost în pragul unui război civil. Observatorii străini spun că situaţia din ţară este tensionată, dar că nu există pericolul unui conflict interetnic, deşi cei mai mulţi atacatori arestaţi în timpul raidului de la sfârşitul săptămânii sunt străini – din Albania şi Kosovo.

După părerea comentatorilor, cea mai mare ameninţare la stabilitatea Macedoniei este incapacitatea guvernului instalat de nouă ani să rezolve problemele care îi afectează atât pe macedoneni, cât şi pe albanezi: sărăcia, şomajul, corupţia endemică şi tărăgănarea procesului de integrare în Uniunea Europeană

articol prelat de pe http://stiri.tvr.ro