(Cristina Andrei) USR – spaima PSD
Uniunea Salvați România
foto: facebook.com
articol: Cristina Andrei
5 decembrie 2016
Sau încă 5 motive pentru care voi susține USR la parlamentare:
1. Consilierii USR – sula din coasta Firei
S-a tot plâns în ultima vreme doamna edil Gabriela Vrânceanu Firea Pandele că USR – prin consilierii săi din Primăria Capitalei – îi tot pune bețe în roate pe diverse proiecte și propuneri.
Da, e adevărat, dar ce nu spune doamna primar general este faptul că acești consilieri USR au votat împotriva multor proiecte din cauza netransparenței lor. Din cauza interzicerii accesului acestor consilieri la informații de interes PUBLIC. Și, mai ales, din cauza unor „erori materiale” din documentele primăriei care au multiplicat de 1000 (o mie) de ori sumele de alocat unor cheltuieli. De pildă, o sumă de 5000 euro s-a transformat deodată, din coada pixului (și din “greșeală”, firește), în 5.000.000 euro. Cinci milioane de euro, în loc de cinci mii! Și nu, nu e singura „eroare materială” de acest fel. În plus, tot soiul de mișmașuri – despre care veți afla mai multe în videoclipul de mai jos. Orice om de bună credință s-ar fi opus acestor lucruri, ar fi luat poziție împotriva lor. Consilierii USR din Consiliul General al Municipiului București exact asta fac, împiedicând, printre altele, risipa din banii publici ai Capitalei.
2. Candidații USR – curați politic, nepătați penal
Inițiativa România a lansat recent o platformă, Alegeri parlamentare 2016, unde toți candidații la parlamentarele de anul acesta au fost verificați pe trei criterii: integritate, stat de drept, traseism, și cotați în funcție de aceste criterii cu risc maxim (roșu), mediu (portocaliu) și minim (verde). Listele candidaților USR sunt cele mai curate. Eu am verificat la întâmplare 6 județe: Bucureşti, Alba, Galaţi, Vâlcea, Prahova şi Dâmboviţa și din partea USR am găsit numai candidați pe verde. Dumneavoastră îi puteți verifica pe candidații USR din județul dvs. pe harta pusă la dispoziție de Inițiativa România, aici. Vă rog să-mi dați de știre dacă găsiți vreun userist care să nu fie pe verde la toate criteriile, să-l punem, eventual, la „Gazeta de perete” (și vă mulțumesc în avans pentru eventualele sesizări).
Desigur, pe aceeași hartă veți găsi și candidații PSD&Co. Dacă veți avea răbdare să parcurgeți listele, veți observa că nu încape comparație între candidații USR și cei ai PSD. Dar, ca să vă fie mai ușor, am găsit și o hartă interactivă axată doar pe candidați cu probleme penale (și cu șanse reale de a fi aleși): condamnați, trimiși în judecată sau pentru care DNA a făcut cerere de trimitere în judecată (iar Parlamentul a votat împotriva acesteia, pe modelul „corb la corb nu-și scoate ochii”). Pe scurt: PSD are 13 candidați cu probleme penale, ALDE – 12, PMP – 5, PNL – 2, UDMR – 1, la care se adaugă doi independenți. Pe larg puteți afla amănunte aici.
3. Profesionalism, civism, implicare – adică adevărata politică
Candidații USR la parlamentarele din 11 decembrie sunt oameni realizați profesional, capabili și competenți pe bucățica lor, la locul lor de muncă. Oameni care nu au așteptat – pe modelul „politicienilor de profesie” să se lanseze socio-profesional de pe trambulina politică, prin sistemul P.C.R. (Pile-Cunoștințe-Relații), bazat pe trafic de influență, abuz în funcție, plagiate și Dumnezeu mai știe ce alte nenorociri.
Candidații USR la parlamentarele din 11 decembrie sunt oameni care s-au implicat activ în viața Cetății, militând și luptând pe toate căile ce le-au stat în putință pentru cauzele în care cred, acoperind o varietate de domenii: patrimoniu, mediu, sănătate, asistență socială etc. etc. Acestor oameni societatea le datorează o mulțime de realizări, precum salvarea unor parcuri și monumente bucureștene, oprirea unor proiecte imobiliare monstruoase etc. (despre care am scris și cu altă ocazie).
Sub influența televiziunilor mai mult sau mai puțin manipulatoare, românii au început să perceapă politica drept arta (și profesia) șmenului, a „descurcărelii”, a datului din coate pentru realizare personală și profesională, a împărțirii de funcții și a certurilor pe această împărțire, a aranjamentelor și jocurilor de culise pentru păstrarea puterii, a câștigării unei pâini mai albe pe spinarea celor mulți. Toate acestea au fost așezate formal și ipocrit sub denumirea de „politică”. Ba, mai mult decât atât, o politică aflată în mâinile „politicienilor de meserie”. Un „defect” al candidaților USR (și un reproș ce li se adresează permanent) este faptul că aceștia nu au practicat această „meserie”, că nu au „experiență politică”.
Spre reamintire: politica, în sensul ei primar, înseamnă implicarea în „treburile cetății”. Adică tocmai preocupările candidaților USR. Ceea ce face din aceștia adevărați oameni politici și îi diferențiază de paiațele ridicole ce pozează demagogic de atâția ani în “oameni politici” și “bărbați de stat” ai României.
4. Nicușor Dan nu este o „locomotivă”
În ciuda aparențelor, Uniunea Salvați România nu este un partid care depinde de o personalitate anume: dacă mâine Nicușor Dan pleacă din USR, partidul se va descurca foarte bine fără el. Trei aspecte susțin această idee:
4.1. Din rândul USR au început să se afirme alte personalități, unele dintre ele adevărați lideri – precum Clotilde Armand sau Roxana Wring –, altele cu un puternic potențial de lider.
4.2. USR acordă filialelor totală autonomie locală: filialele NU așteaptă indicații de la centru pentru a se organiza, pentru a activa, pentru a-și alege conducerea locală sau candidații la parlamentare. O situație cu totul aparte, având în vedere sistemul pe care funcționează partidele „tradiționale”.
4.3. USR are un impresionant număr de simpatizanți care se implică benevol și contribuie care cum poate la activitățile și campania partidului și care, foarte probabil, vor continua să se implice, indiferent de cine se află în conducerea centrală a acestuia. Acești simpatizanți sunt oameni care au acordat credit acestui „partid al speranței”, au investit în el un imens capital de încredere, dar și parte din resursele lor proprii. Și cel mai probabil (în eventualitatea că USR nu-i va dezamăgi, desigur) vor continua să facă aceste lucruri și dacă pleacă Nicușor Dan, dimpreună cu tot biroul național de conducere al USR.
5. Nevoia de a treia forță
Firește, nu mă iluzionez că USR întruchipează perfecțiunea sau că este totalmente scutit de greșeli sau de „uscături”. Însă mă surprinde adeseori faptul că românii tot strigă de ani de zile după un partid nou, curat, fără penali, care să nu fi participat la dezastrul post-decembrist – ceea ce deocamdată USR se dovedește a fi – iar când apare un astfel de partid se grăbesc să-i caute „nod în papură”, desconsiderând tot ce ține de el, în virtutea unei suspiciuni generate pe modelul „cine s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt” și, evident, pe fondul unor grosolane manipulări și diversiuni „coapte” în „laboratoarele” PSD.
Într-adevăr, este de datoria noastră să fim vigilenți și să nu lăsăm acest nou partid purtător de uriașe speranțe să alunece, să derapeze, să repete greșeli trecute ale politicienilor români. Suntem datori să-i „tragem de mânecă” pe liderii USR, atunci când deviază de la obiectivele pe care ni le-a pus în față (iar deocamdată USR este formațiunea politică ce se străduiește într-adevăr să asculte opinia publică). Dar, pe de altă parte, suntem datori să trimitem în Parlamentul României un partid care nu este „emanat” de FSN. Acesta ar putea fi punctul zero pentru o adevărată schimbare în politica românească.
Ideal ar fi ca la alegerile din această iarnă să-i luăm PSD-ului puterea din mână, acordând USR larga majoritate a voturilor noastre. Însă, cum acest lucru nu este posibil (pentru că, parafrazând un celebru slogan, „dormim liniștiți, PSD lucrează pentru noi”), putem măcar încerca să trimitem în parlament o a treia forță (cât mai mare), care să contrabalanseze cele două mari partide – PSD și P(D)NL. USR poate fi această necesară a treia forță în parlament, cu ajutorul votului românilor.
_________________
Citiți și Cui îi e frică de Nicușor Dan? Sau 5 motive pentru care voi susține USR la parlamentare