Un aparat unic în România, care ajută la depistarea în fază incipientă a cancerului pulmonar, a fost dat în funcţiune la Cluj
Cancerul pulmonar poate fi despistat în fază incipientă și astfel tratat până la vindecare. Totul este posibil cu ajutorul unui aparat unic în România cu care a fost dotat Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj. Medicii spun că în acest fel sute de pacienți vor scăpa de operații și tratamente, iar statul va face economii semnificative.
Emilian Ţiţei este tâmplar de mai bine de 40 de ani. De-a lungul vieţii, munca grea, dar şi fumatul i-au afectat sănătatea. Bărbatul a fost diagnosticat cu multiple formațiuni pulmonare, iar cu ajutorul acestui aparat se va stabili dacă acestea sunt sau nu canceroase.
“Am tuşit, am simţit dureri în partea dreaptă şi în spate şi am venit la medic pentru investigaţii şi, eventual, vindecare. Sper că această investigaţie mă va ajuta. Faptul că au adus aparatură nouă e un lucru binevenit, spune Emilian Ţiţei.
Medicii spun că acest aparat poate să crescă şansele de vindecare în cazul unui cancer pulmonar depistat în fază incipientă. Cu ajutorul aparatului, ţesutul sănătos se vede cu culoare verde, iar ţesutul tumoral se vede în culoare maro şi aceast lucru îi ajută pe medici să identifice zonele care sunt suspecte.
Practic, acest aparat permite vizualizarea căilor respiratorii atât din interior, cât şi din exterior. Astfel se pot identifica leziunile canceroase înainte ca ele să fie văzute cu ochiul liber.
“Sunt modificări de culoare care nouă ne sugerează că poate fi vorba de modificări maligne şi ne arată şi de unde putem să luăm biopsie. Astfel putem să confirmăm diagnosticul de tumoră în stadii incipiente, în stadii în care bolnavii pot beneficia de o terapie potrivită. De asemenea, cu ajutorul acestui aparat putem să scutim pacientul de intervenţii chirurgicale costisitoare”, a declarat Mărioara Şimon, medic primar pneumolog bronholog la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca.
Ca incidență, cancerul pulmonar se situează pe primele locuri în topul afecţiunilor în Europa. Specialiştii spun că, din păcate, în proporţie de 80%, această boală este depistată în fază terminală. Conducerea spitalului clujean susţine că procentul se va înjumătăți, însă, cu ajutorul acestui aparat.
“Am primit singurul şi cel mai performant aparat din România. Se numeşte Ebus şi face endografii endobronşice cu biopsie şi autofluoreşcenţă pentru depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar. De el vor beneficia sute de pacienţi care vor avea şansa unui diagnostic precoce şi prescrierea unui tratament adecvat, deci vor avea şanse mari de supravieţuire”, a declarat dr. Vasile Mureşan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”.
Aparatul a costat 150.000 de euro, iar finanţarea a venit din partea Consiliului Judeţean Cluj. Medicii speră ca până la finalul anului aproape 500 de pacienţi să beneficieze de acest tip de consultații.
articol preluat de pe http://m.citynews.ro
Laser unic în România pentru spitalul TBC din Cluj
Un aparat laser cu scop medical, unic în România, a intrat în dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj. Intrarea în folosinţă a acestui aparat a prilejuit şi o operaţie chirurgicală în premieră în România, realizată de echipa de medici condusă de şeful secţiei de chirurgie toracică, Dan Nicolau. Este vorba de înlăturarea laparoscopică a metastazelor pulmonare multiple. Utilizarea acestui aparat reduce în mod semnificativ perioada pe care trebuie să o petreacă în spital, pentru a se recupera, pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale. Medicii clujeni spun că ”aparatul laser în valoare de 25 de mii de euro a fost achiziţionat din Germania cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Cluj şi reprezintă un echipament medical ultraperformant, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie fiind, din acest punct de vedere, singurul din ţară, dar şi din zona de Sud-Est a Europei, care deţine tehnologia necesară în vederea realizării unei astfel de operaţii.
Avantajele acestei noi tehnici constau în posibilitatea extirpării mai multor metastaze pulmonare în condiţiile conservării plămânului sănătos, cu excluderea hemoragiei normale care apare în chirurgia clasică cu bisturiul. Totodată, cu ajutorul acestuia, recuperarea postoperatorie a pacientului este mult mai uşoară, acesta putând fi externat în maximum 3-4 zile, durerile sunt mult mai suportabile iar recuperarea este una rapidă, cu o rată mică a complicaţiilor post-operatorii”. Practic, utilizarea acestui laser va duce şi la economii serioase realizate de spitalul clujean, în condiţiile în care pacienţii operaţi vor putea să fie externaţi mult mai rapid. De asemenea, utilizarea aparaturii de tip laparoscopic va presupune un impact mult mai mic asupra organismului, ceea ce îmbunătăţeşte şansele de vindecare.
Creşte speranţa de viaţă
La rândul lor, pacienţii sunt bucuroşi de introducerea noului aparat în practica medicală. ”Noi nu avem bani să mergem să ne tratăm la Viena sau altundeva în Occident. Ştiu că medicii noştri au un nivel excelent al pregătirii profesionale, pentru că altfel nu i-ar mai angaja în număr atât de mare clinicile din Vest, deci nu din cauza lor pleacă românii cu bani să se trateze în străinătate. Însă acum văd că, încet, încet, spitalele noastre încep să se doteze corespunzător, ceea ce este o şansă pentru noi, amărâţii!”, spune unul dintre pacienţi. „Investiţia inaugurată astăzi are o semnificaţie aparte pentru noi toţi întrucât ea generează viaţă. În concret, utilizarea acestui nou aparat va determina creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor care suferă de cancer toracic cu cel puţin 12 luni. În plus, operaţiile efectuate cu acest aparat ultraperformant sunt gratuite şi se realizează într-un timp foarte scurt. În contextul în care preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical prezintă o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean, programul de dotare a spitalelor clujene cu aparatură de ultimă generaţie va continua şi în perioada următoare, sumele necesare urmând a fi cuprinse în bugetele anuale de investiţii ale unităţilor medicale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, cel care a iniţiat cumpărarea laserului medical.
articol preluat de pe http://m.romanialibera.ro