Sorin Oprescu

foto - mediafax.ro

foto – mediafax.ro

Sorin Oprescu, REŢINUT DE DNA pentru luare de mită. DNA: Primarul a primit 25.000 de euro de la patru denunţători. Oprescu, scos cu cătuşe la mâini din casa de la Ciolpani. Edilul a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei

articol – Catalina Cocolos- mediafax.ro

06 septembrie 2015

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători. Procurorii DNA fac, duminică, percheziţii în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv la locuinţa din Ciolpani a lui Oprescu, la Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti”, în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu, reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică de DNA, a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce în cursul dimineţii a fost prezent la percheziţiile care au avut loc la casa lui de la Ciolpani, judeţul Ilfov.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurori ai DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2013-2015.

Astfel, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, duminică sunt efectuate percheziţii în 13 locuri din municipiul Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Conform unor surse judiciare, percheziţii au loc la Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti”.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Potrivit DNA, primarul ar fi primit 25.000 de euro sâmbătă de la şeful unei instituţii din primărie, care ar fi intermediat mita.

“În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti”, se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pentru Sorin Oprescu.

“Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar”, mai arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, sâmbătă, în baza în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea Primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 euro din 60.000 euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru Oprescu.

Primarul Capitalei va fi dus, duminică, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

cititi mai mult pe mediafax.ro


“Mulţi ani primească” – mesajul bicicliştilor pentru Oprescu

articol: epochtimes-romania.com

6 septembrie 2015

Protestul bicicliştilor - foto: facebook.com

Protestul bicicliştilor – foto: facebook.com

Primul marş spontan dedicat arestării lui Oprescu, care a avut loc în faţa Primăriei Capitalei, a adunat peste 30 de persoane, reprezentanţi ai Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti. Aceştia, nemulţumiţi de lipsa pistelor pentru biciclişti în Capitală, i-au dedicat un cântec primarului Sorin Oprecu: “Mulţi ani primească”.

Manifestanţii au venit pe biciclete, iar în momentul în care au ajuns în faţa primăriei au urcat pe trepte şi au cântat “Mulţi ani primească!” pentru Sorin Oprescu.

După scurtul moment, aceştia au plecat la sediul DNA, unde au transmis aceeaşi urare.


sursa: https://www.facebook.com/cristi.musashi

Evenimentul spontan a fost anunţat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti pe Facebook.

“La bine şi la greu! Bucureştenii care l-au votat pe primarul Sorin Oprescu şi cei care nu l-au votat ar putea să-l salute în aceste momente dificile. Pentru că simţim nevoia să fim alături de primarul nostru, de la ora 13:30 plecăm de la Universitate pe următorul traseu”, se arată în anunţul evenimentului, postat pe Facebook, indicându-se că bicicliştii vor merge de la Universitate la Primăria Capitalei.

Bicicliştii au cerut de multe ori demisia lui Sorin Oprescu, organizând o serie de proteste în ultimii ani, supăraţi de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă.

Reamintim că Primarul Capitalei a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, şi şi-a petrecut noaptea în arest. După ce procurorii DNA au efectuat percheziţii la imobilele deţinute de Oprescu, precum şi la Primăria Generală a Capitalei şi la alte instituţii ale statului, acesta se află în prezent în arestul central al Poliţiei Capitalei.

Avocatul primarului susţine că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Potrivit apărătorului edilului, cei 25.000 de euro erau împrumutaţi de primar de la un prieten pentru ca să-şi poată plăti impozitele pe proprietăţi, relatează Realitatea net.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/


Fragment dintr-un interviu cu Sorin Oprescu, realizat cu cateva ore inainte ca primarul sa fie retinut de DNA.

sursa: https://www.youtube.com


euractiv.ro: Abia ridicat de procurori, Oprescu a încercat, pe holurile DNA, să influențeze mersul anchetei: ”Nu dăm declarații! Erau marcați?”

Sorin Oprescu

”După momentul aducerii la sediul Direcției Naționale Anticorupție, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (…..) pe holul instituției, indicându-i în mod repetat că „Nu dăm declarații…”, „N-o să dăm declarații.”, „Nu dăm declarații, chemăm avocatu`.” ((…..) )”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare obținut de Euractiv.ro într-o formă conținând o serie de anonimizări.

După acest moment, Oprescu, spun procurorii, a început să-i pună întrebări unei alte persoane cu identitate protejată în documentul citat, dar care este tot suspect în cauză.

Prin aceste întrebări, Oprescu, spun procurorii, voia ”să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reușit să afle probatoriul existent”.

”Astfel, după ce inculpatul Oprescu a întrebat „Erau marcați?” și, aflând că (…..) nu cunoaște această informație, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: „Banii. …[neinteligibil, vorbește în șoaptă]… ai venit să… doamna (…..) cu Groapa…”, „De aia..”, mai precis „De aia te-am chemat, cu Groapa… madam (…..) ..”, încercând așadar să determine suspectul să susțină că motivul sosirii sale în imobilul de la (…..) nu avea legătură cu vreo sumă de bani”, afirmă DNA în referatul citat.


Sorin Oprescu - foto: facebook.com

Sorin Oprescu – foto: facebook.com


 

Silviu Mănăstire - foto: psnews.ro

Silviu Mănăstire – foto: psnews.ro

Silviu Mănăstire: Câteva lucruri necunoscute despre Sorin Oprescu şi arestarea lui spectaculoasă

(…)

“V-am spus toate astea ca să trag următoarea concluzie: noul sistem de putere a decis ca vechile umbre al PCR şi ale Securităţii să fie eliminate de la conducerea României. Pentru că, trebuie să fim serioşi, Doctorul Oprescu trebuia să fie operat demult de corupţie, încă din vremea în care împărţea contracte uriaşe la spitalele Universitar şi Elias din Bucureşti. Sau pentru afacerile grele cu medicamente şi dispozitive medicale făcute prin intermediul prietenului şi asociatului său Aurel Galea.

Acum când vechii securişti, păzitorii Sistemului, au trecut la pensie sau la cele veşnice a venit vremea decontului. Cu Oprescu se termină în sfârşit un mare mit, al comunistului cu faţă umană, creat de securitate şi reasamblat de Perestroika anilor 90. Fireşte, Oprescu a sfârşit că un găinar, o mită de 25 de mii de euro pentru anturajul din care face parte primarul general este o glumă. Oamenii ăştia au învârtit miliarde de euro în ultimii 20 de ani, doar la primăria Capitalei Oprescu a rulat 8-9 miliarde de euro în cei 8 ani de mandat. Sic transit gloria mundi! ar zice Adrian Năstase.

Nu fiţi însă trişti, familia lui Oprescu deţine cea mai importantă reţea de clinici private Academică (cu capital românesc) din Capitală, zvonurile vorbesc despre proprietăţi impresionante în Grecia şi Austria. Viitorul sună bine pentru beizadelele lor. Despre asta, însă, vom vorbi în alte dosare de politician.”


Va aduc aminte trei momente (trei link-uri)

Nicușor Dan -  foto: facebook.com

Nicușor Dan – foto: facebook.com

1. In 9 iulie 2015 am declarat la Adevarul Live ca sunt sanse bune ca Oprescu sa fie luat de DNA
2. In 30 iulie 2015 am prezentat 15 motive pentru care se impune demiterea lui Oprescu. La punctul 5 o lista lunga de functionari deja arestati din Primaria Generala
3. In 1 aprilie 2012 am publicat documentul “Sorin Oprescu – 100 de minciuni”
http://adevarul.ro/…/adevarul-live-ora-1100-spun…/index.html
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20329896-n…
http://www.romaniacurata.ro/sorin-oprescu-100-de-minciuni/


Loredana Diacu – epochtimes-romania.com: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de DNA, pentru luare de mită

Sorin Oprescu - foto: Epoch Times România

Sorin Oprescu – foto: Epoch Times România

Deşi Oprescu ar fi fost prins cu bani marcaţi asupra sa, avocatul edilului a declarat, în această seară, că, din punctul de vedere al apărării, decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere a edilului se bazează ”pe aprecieri şi supoziţii”.

”Din punctul de vedere al apărării (…) totul se bazează doar pe aprecieri şi supoziţii pe care DNA le-a-luat în acest moment ca şi mijloc de probă ale altor 2 denunţători. (…) Nu ştiu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuinţa edilului). (…) Nu a pretins domnia sa în mod direct şi nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în PMB sau alte foloase necuvenite (…) Evident că nici nu a primit dacă nu a pretins. Nu avea niciun motiv şi niciun raţionament logic. (…) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu câştigarea la licitaţie a acestor contracte dată fiind poziţia sa”, a declarat avocatul Viorel Mocanu, citat de Realitatea.net.

***

Pe lânga fostul şofer al lui Sorin Oprescu, actualmente angajat la Administraţia Cimitirelor, procurorii DNA i-au mai reţinut în dosarul edilului şi pe directorul general al Palatului Mogoşoaia, Ruxandra Petroi Avasiloae, precum şi pe djunctul acestuia, informează B1 TV


bbc.com: Romania corruption: Bucharest mayor arrested

foto: bbc.com

foto: bbc.com