Soarele ne trimite energie berechet, iar noi ne chinuim sa extragem titei

foto - ziare.com

articol – ziare.com

Omenirea dispune la aceasta ora de suficienta tehnologie ca sa exploateze energia solara, iar soarele ne trimite gratis de 5.000 de ori mai multa energie decat cea de care are nevoie planeta.

Cand, nu daca

Fireste, sunt destule glasuri care observa ca aceasta energie venita gratis nu poate fi folosita decat cu pretul unor instalatii si echipamente, ale caror costuri fac aproape sa nu merite efortul, comenteaza un articol pe aceasta tema, publicat inProject Syndicate.

Pe acesti negativisti trebuie sa-i linistim, explicandu-le ca pretul panourilor fotovoltaice de captare a energiei a scazut din 2008 pana in prezent cu 80% si continua sa scada.

Cele mai performante centrale fotovoltaice produc astazi curent electric la pretul de 0,1 dolari pe kWh, ceea ce este acceptabil si, mai ales, ofera sperante de viitor.

Sa nu uitam ca energia produsa de aburi revenea atat de scump initial, incat unele guverne au stat mult la indoiala, intrebandu-se daca este cazul sa-si amenajeze cai ferate.

Astazi, optimistii spera ca, pana la sfarsitul deceniului, nu va mai fi necesara subventionarea energiei solare. Pesimistii sustin ca asa ceva se poate intampla abia la sfarsitul deceniului viitor. Mai prapastiosi decat pesimistii nu exista. Deci, din capul locului, problema nu se pune daca, ci numai cand.

Ne asteapta electromobilul

Din punct de vedere tehnic, se mai pune o problema, cea a stocarii energiei, macar pentru faptul ca soarele nu radiaza noaptea. Dar si aici progresele sunt notabile. Pretul energiei stocate si livrate din bateriile cu litiu a scazut de la 800 dolari in 2009 la 600 dolari in 2014 si se presupune ca in 2020 va fi sub 200 dolari, iar la sfarsitul deceniului urmator 150 dolari.

Specialistii apreciaza ca, in momentul cand tariful stocarii va scadea sub 350 dolari, costurile de achizitie si de exploatare ale masinilor electrice vor deveni mai scazute decat respectivele costuri ale automobilelor cu ardere interna.

In acel moment, elecromobilele vor deveni mai atractive chiar si sub aspect economic, nu numai sub cel ecologic, ca in prezent. Practic, soarta motorului cu ardere interna va deveni pecetluita (pornind de la pretul actual al benzinei).

Orasele noastre vor fi mai silentioase si mai curate ca astazi, aerul respirat de noi va fi mai pur si – deloc neglijabil – amenintarea incazirii globale care ne apasa astazi din ce in ce mai greu isi va schimba perspectiva.

Lovitura de gratie: ieftinirea benzinei

Asa judecand lucrurile, este perfect justificata propunerea din Raportul pentru Economia globala, publicat in septembrie 2014 din initiativa ONU, care sustine ca in umatorii 15 ani vor trebui folosite 14.000 de miliarde de dolari pentru investitii in care sa se puna bazele unei economii fara emisii de carbon.

Dar daca s-ar mentine actuala tehnologie din resurse fosile, sustinerea ei an de an va necesita oricum investitii pentru noi prospectiuni, noi foraje, pentru innoirea echipamentelor existente. Toate acestea s-ar ridica la 10.000 de miliarde de dolari, respectiv cu numai 4.000 de miliarde mai putin decat trecerea totala pe energie neconventionala.

Sigur ca 4.000 de miliarde nu e putin. Dar nici mult, daca ne gandim ca reprezinta 0,33% din PIB mondial al perioadei respective. 

cititi mai mult pe http://www.ziare.com/