(Constantin Balaban) Aportul albinelor sălbatice la polenizarea culturilor agricole ajunge la miliarde de dolari (studiu)

imageResize (2)

articol – AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)

Aportul pe care albinele sălbatice îl au în polenizarea culturilor agricole este evaluat la peste 3.250 de dolari (2.880 de euro) pe hectar anual, potrivit unui studiu publicat, marți, în revista Nature Communications, transmite AFP.

Pe ansamblu, contribuția albinelor sălbatice la sistemul alimentar mondial este evaluată la ‘miliarde de dolari’ subliniază autorii studiului, care au urmărit timp de trei ani peste 90 de proiecte cu privire la polenizare derulate în 1.394 de câmpuri din întreaga lume. În total, au fost urmărite peste 74.00 de albine din mai mult de 785 de specii.

Concluzia studiului este că aportul albinelor sălbatice este de 3.251 de dolari pentru fiecare hectar de cultură, iar cel al coloniilor de albine domestice de 2.913 dolari per hectar.

De asemenea, studiul arată că doar 2% din speciile de albine sălbatice sunt responsabile pentru 80% din culturile polenizate de albine la nivel mondial.

În SUA, principala specie de albine sălbatice este Bombus impatiens, iar în Europa este albina bondar (Bombus lapidarius). Celelalte specii de albine sunt importante pentru ecosistem, dar mai puțin pentru agricultură.

‘Specii rare și amenințate pot juca un rol economic mai puțin important, dar aceasta nu înseamnă că protecția lor este mai puțin importantă’, a subliniat David Kleijn, profesor la Universitatea din Wageningue (Olanda), care a condus aceste studii, insistând pe importanța menținerii biodiversității în sânul speciilor.

În Europa, la fel ca și în America de Nord, albinele, în special cele domestice, producătoare de miere sunt afectate de mai mulți ani de o diminuare semnificativă a numărului de colonii, cauza principală fiind pesticidele, dar și virușii sau paraziții.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ 80% dintre speciile de plante cu flori sunt polenizate de insecte, precum și de păsări sau lilieci. Începând de la cacao și cafea și până la numeroase soiuri de fructe și legume, cel puțin o treime din recoltele mondiale depind de acești lucrători neplătiți, subliniază FAO.

În 2005, valoarea economică a polenizării a fost estimată la 153 miliarde de euro, adică 9,5% din producția alimentară mondială destinată omului.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro