(Magda Manea) “Wear Blue, Tell Two!”, pe 8 iunie, de Ziua Mondială a Oceanelor
foto – stiri.tvr.ro (facebook)
articol – Magda Manea – stiri.tvr.ro
articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/
Oamenii de pe toată planeta sărbătoresc şi manifestă respect faţă de oceane, cele care formează o reţea prin care noi toţi suntem interconectaţi. Acest eveniment a fost recunoscut oficial de Naţiunile Unite pe 8 iunie 2008, şi în fiecare an se desfăşoară sub teme diferite.
În 2015, tema este “Healthy oceans, healthy planet”.
Oceanul este inima planetei şi aşa cum inima pompează sângele în tot corpul uman, aşa şi oceanele fac legătura între toţi oamenii planetei, indiferent unde se află.
Oceanul reglementează clima, hrănește milioane de oameni în fiecare an, produce oxigen, este casa a nenumărate specii de vieţuitoare, oferă medicamente importante, și mult mai mult de atât! În scopul de a asigura sănătatea și siguranța comunităților noastre și a generațiilor viitoare, este imperativ să avem grijă de ocean, pentru că şi el are grijă de noi.
Sănătate tuturor depinde de un ocean curat şi productiv. Sub tema “oceane sănătoase, planetă sănătoasă”, toţi sunt încurajaţi să se concentreze asupra propriilor acțiuni.
Nuclear Science and Ocean Acidification
“Trebuie să ne asigurăm că oceanele continuă să îndeplinească nevoile noastre, fără a le compromite pe cele ale generațiilor viitoare. Ele reglează climatul planetei și sunt o sursă importantă de nutriție. Suprafața lor asigură comerțul mondial, în timp ce adâncimile lor deține soluții actuale și viitoare la nevoile energetice ale omenirii.“ este mesajul secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon
Şi ca toate acestea să se poată întmpla, îndemnul la nivel mondial este “Wear Blue, Tell Two!” – să purtăm, pe 8 iunie, cel puţin un articol vestimentar albastru şi să anunţăm măcar două persoane ce sărbătorim.
De ce sărbătorim oceanele
Să nu uităm că, în fiecare zi, luăm contact cu o părticică din ocean;
Să nu uităm că oceanele sunt plămânii planetei, cei care dau cea mai mare parte din oxigenul pe care îl respirăm;
Pentru conştientizarea impactului pe care acţiunile noastre îl are asupra oceanelor;
Pentru a dezvolta o mişcare de sprijinire a vieţii acvatice;
Pentru a mobilize populaţia într-un proiect de gestionare durabilă a Oceanului Mondial.
Sunt o sursă importantă de hrană şi medicamente.
World Oceans Day 2015
Oceanele în cifre
Oceanele acoperă trei sferturi din suprafaţa Pământului, reprezintă 97% din apa Pământului, și 99% din spațiul de locuit de pe planeta, ca volum;
Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și a coastelor;
La nivel global, valoarea de piață a resurselor și industriilor marine și costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial;
Oceanele conțin aproape 200.000 de specii identificate, dar numărul real se ridică la milioane;
Oceanele absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni;
Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine, cu mai mult de 2,6 miliarde de oameni depinzând de ocean, ca principală sursă de proteine;
Fiinţele marine deserves, direct sau indirect, peste 200 de milioane de oameni;
Subvențiile pentru pescuit contribuie la epuizarea rapidă a multor specii de pești și împiedică eforturile de a reglementa domeniul piscicol, ducând la pierderea a 50 de miliarde de dolari anual în SUA.
40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul necontrolat și pierderea habitatelor costiere.
articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/