Sindicaliştii din cultură au organizat un miting la Bucureşti faţă de situaţia de la Opera Iaşi; ei cer demiterea managerului (21 octombrie 2020)

Sindicaliştii din cultură au organizat un miting la Bucureşti faţă de situaţia de la Opera Iaşi; ei cer demiterea managerului (21 octombrie 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto si articol preluate de pe www.agerpres.ro

21 octombrie 2020

 

Sindicaliştii din cultură au organizat un miting la Bucureşti faţă de situaţia de la Opera Iaşi; ei cer demiterea managerului

Demiterea managerului Operei Naţionale Iaşi, Beatrice Rancea, este necesară, în urma numeroaselor abuzuri comise de aceasta, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele sindicatului ArtIS Moldova din cadrul Operei Naţionale Române din Iaşi, Marius Aftaragaci.

Câteva zeci de sindicalişti din instituţii de cultură, o parte de la Opera din Iaşi, au participat miercuri la un protest în faţa sediului Ministerului Culturii, acuzând nereguli ale managerului Operei Naţionale Române din Iaşi, solicitând totodată modificarea legislaţiei privind conducerea instituţiilor de cultură.

Preşedintele sindicatului ArtIS Moldova din cadrul Operei Naţionale Române din Iaşi, Marius Aftaragaci, a menţionat, în timpul mitingului, că nemulţumirea principală a manifestanţilor este seria de abuzuri comise de managerul instituţiei.

Motivul punctual al protestului este situaţia de la Opera din Iaşi: managerul Beatrice Rancea a săvârşit foarte multe abuzuri de-a lungul timpului. E vorba de foarte multe procese câştigate în instanţă, cu despăgubiri materiale, daune morale. Ultimul proces câştigat dovedeşte că există hărţuire la locul de muncă, iar aceşti bani au fost plătiţi de instituţia publică Opera Naţională Română Iaşi, nu din buzunarul dumneaei, deşi dumneaei a săvârşit majoritatea faptelor. (…) Instituţia a fost supusă unui control al Corpului de Control al Ministerului Culturii, în februarie, şi a emis un raport unde numai în concluzii sunt 142 de nereguli, dintre care multe sunt încălcări de lege, cu 88 de recomandări pentru a repera situaţia. Iar ministrul Culturii a spus şi public că acest raport a fost trimis spre organele de anchetă, pentru că poate intra în sfera altor competenţe“, a afirmat Marius Aftaragaci.

DEMITEREA!
Managerul Beatrice Rancea încalcă în mod repetat legea, ultimul exemplu este organizarea evaluărilor în…

Publicată de Sindicatul ARTIS Moldova pe Marţi, 20 octombrie 2020

Totodată, Beatrice Rancea a fost acuzată de management defectuos şi de o administrare a banului public dezastruoasă.

În afară de natura posibil penală avem de-a face cu un management defectuos, deci administrarea banului public este dezastruoasă. După ce a venit raportul Corpului de Control, am sperat că până la soluţionarea anchetelor de către Parchete şi alte instituţii sesizate lucrurile se vor linişti şi că vom putea să ne desfăşurăm activitatea normală de artişti în continuare, dar nu s-a putut, pentru că abuzurile au continuat. Am să încep cu ultimele abuzuri: evaluările profesionale trebuiau făcute până pe 31 ianuarie şi s-au făcut acum, în octombrie. Pare că doamna se răzbună pe noi pentru faptul că protestăm. De exemplu, Vlad Mărculescu, balerin de talie internaţională, a reclamat public lucrurile acestea şi a fost concediat recent, luna trecută, pe motivul că a lezat imaginea instituţiei. Aceste lucruri nu mai pot fi acceptate. La Iaşi protestăm de circa 10 zile. Nu mai putem aştepta şi este necesară demiterea, pentru că abuzurile continuă şi efectiv nu se mai poate“, a adăugat el.

ă !
Ne vedem luni 19.10.2020 în faţa Teatrului Naţional din Iaşi.
Vă mulţumim pentru sprijinul…

Publicată de Sindicatul ARTIS Moldova pe Sâmbătă, 17 octombrie 2020

Preşedintele sindicatului ArtIS Moldova a argumentat că situaţia de la Iaşi a apărut ca urmare a deficienţelor din legislaţia privind administrarea instituţiilor publice de cultură.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Instituţiile de Cultură, Marius Ciulică, a explicat, pentru AGERPRES, că aşteaptă ca ministrul Culturii să-şi pună în aplicare prerogativele în cazul Operei Iaşi.

cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.facebook.com/SindicatulARTISMoldova