Scandalul LuxLeaks: Noi dezvăluiri privind 35 de companii, între care Skype și Walt Disney

imageResize

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș)

Noi dezvăluiri au fost publicate marți seara de mass-media internaționale în cazul scandalului LuxLeaks privind sistemul masiv de optimizare fiscală din Luxemburg ce a permis unor multinaționale să se sustragă de la plata unor impozite, sistem aplicat atunci când Jean-Claude Juncker era premierul acestei țări, relatează AFP.

Aceste dezvăluiri, care vizează în special Skype și Walt Disney, survin în ajunul depunerii oficiale a jurământului de către Juncker, în prezent președinte al Comisiei Europene, și întregul nou executiv european.

Sprijinindu-se pe cele 28.000 de pagini din documente obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), aproximativ 40 de publicații au dezvăluit la începutul lunii noiembrie faptul că între 2002 și 2010, atunci când Juncker era premier, Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaționale, între care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon și AIG, cu scopul de a le reduce impozitele, privând astfel statele europene de miliarde de euro reprezentând încasări fiscale.

Sistemul de “tax ruling” permite unei companii să solicite în avans informații asupra modului în care situația sa fiscală va fi tratată într-o țară și este utilizat de multinaționale pentru a realiza o optimizare fiscală.

Potrivit publicatiei belgiene Le Soir, un nou val de documente vizează 35 de companii, printre care Skype, Walt Disney, Bombardier, Telecom Italia sau Koch Industries, în afaceri datând din perioada 2003-2011.

Publicația citată menționează “împrumuturi hibride (Bombardier), deduceri fiscale spectaculoase (95% din venituri pentru Skype) sau impozite foarte mici (0,28% pentru Walt Disney Luxembourg)”.
Foto: (c) TRAIAN NEGULESCU/AGERPRES ARHIVĂ
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro