REPORTAJ: Români, francezi şi musulmani, la Ambasada Franţei, pentru omagierea victimelor de la Paris – FOTO

ambasada-frantei6-theodor-pana

Elvira Gheorghita – Mediafax

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Franţei din Bucureşti, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor teroriste de la Paris, dar şi pentru a spune lumii că “ucigaşii” nu au nimic în comun cu religia islamică.

Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Francais du Monde. Puţin înainte de ora 14.00, la care a fost anunţată manifestaţia pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris şi pentru libertatea de expresie, a sosit ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul. La scurt timp după acesta a venit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a semnat în cartea de condoleanţe, Călin Popescu Tăriceanu a spus că a venit pentru a transmite condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din Franţa.

La Ambasadă a venit şi preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România şi al Centrului Cultural Islamic, doctor Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, care a spus că a răspuns apelului la întâlnirea de sâmbătă pentru că a vrut să arate lumii că terorismul nu are nicio legătură cu religia musulmană.

“Este prima dată când vin la Ambasadă după tragedia de la Paris. Mesajul nostru, al comunităţii musulmane, este că noi denunţăm, condamnăm această acţiune sângeroasă. Suntem alături de poporul francez, de Franţa, de Ambasada Franţei, de familiile îndoliate şi spunem că acest lucru este departe de orice gândire nomală, nu ţine de islam. Nu are nicio legătură cu religia şi preşedintele Franţei a confirmat acest lucur, în discursul lui de vineri seara”, a mai spus Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy.

El a adăugat că islamul promovează pacea, dreptatea, iubirea, înţelegerea, trăirea reciprocă, iar “crimele nu au legătură cu islamul”. “Imaginea islamului nu a fost afectată de terorişti, pentru că oamenii ştiu foarte bine că religia noastră nu promovează aşa ceva”, a arătat preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România.

Doctorul Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy a mai spus că este de 27 de ani în România şi are prieteni de toate religiile.

“Cei care satirizează, o fac şi când este vorba de Isus Hristos, de Papa sau de Charles de Gaulle, de toate tabuurile. Aceştia care au omorât jurnaliştii sunt nişte minţi bolnave, care nu au nimic cu realitatea. Suntem şocaţi”, a mai spus preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România.

Consulul Republicii Madagascar, Serge Rameau, care este şi preşedintele Asociaţiei Français du Monde-ADFE, organizatorul manifestării, l-a îmbrăţişat pe Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy şi i-a mulţumit că a venit la evenimentul de la Ambasada Franţei.

“Este o dovadă că noi suntem împreună pentru a ne exprima condoleanţele faţă de jurnaliştii de la Charlie Hebdo, dar şi pentru a dovedi că valorile noastre sunt aceleaşi – libertate, solidaritate, pace. Am organizat o adunare ca să arătăm la toată lumea că suntem şocaţi. Mi-a făcut mare plăcere că a venit aici un reprezentant al autorităţii musulmane”, a spus Serge Rameau.

Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a mulţumit românilor şi francezilor care în aceste zile au venit în număr mare la Ambasada din Capitală.

articol preluat de pe www.mediafax.ro