Razie împotriva presei de opoziţie din Turcia

presa_turcia

Un articol de: Vasile Damian

Percheziţiile şi arestările efectuate de poliţie marchează o escaladă – unii, precum Marc Sémo înLibération, vorbesc chiar de o cotitură uriaşă -  în conflictul care-l opune pe preşedintele Recep Erdogan şi pe predicatorul islamist Fethullah Gülen. Fost aliat al lui Erdogan, trecut în opoziţie şi exilat de 25 de ani în SUA, Gülen este oaia neagră a liderului de la Ankara de mai bine de un an. In urmă cu o săptămână preşedintele promisese că-i va urmări pe susţinătorii lui Gülen până în « văgăunile lor ». Susţinători prezentaţi drept « terorişti şi trădători ».

Autorităţile turce au eliberat 32 de mandate de arestare dar doar 27 de persoane au fost interpelate pentru moment – cu toate că circa 8 mii de poliţişti fuseseră mobilizaţi în cele 14 oraşe în care au avut loc arestările. Toate persoanele arestate sunt acuzate că « încercau să formeze un grup terorist cu scopul de a ataca suveranitatea statului ». « Cei care se comportă prost trebuie să plătească » a declarat ministrul turc al sănătăţii.

Analiştii reamintesc că conflictul dintre Erdogan şi Gülen a fost declanşat acum mai bine de un an, pe vremea când Erdogan era doar premier. O serie de apropiaţi ai lui fuseseră anchetaţi pentru corupţie, trei miniştrii fuseseră demişi iar ziarul Zaman şi televiziunea Samanyolu făcuseră atunci o serie de revelaţii jenante pe această temă, lucru considerat de Erdogan ca un « complot » împotriva sa orchestrat de « o structură paralelă »

Comentând arestările realizate prin toată ţara, liderul principalului partid de opoziţie din Turcia CHP – Partidul republican al poporului – a denunţat « un guvern pucist pe cale să comită o lovitură de stat contra democraţiei ».

Ce reacţii internaţionale a suscitat valul de arestări din Turcia ?

Uniunea europeană – la care Turcia doreşte să adere într-o bună zi – a criticat pe un ton extrem de iritat aceste percheziţii şi arestări calificându-le drept « incompatibile cu libertatea presei şi contrare valorilor europene ». « Uniunea europeană poate să spună ce vrea, dacă ne acceptă sau nu, acest lucru nu ne îngrijorează » a replicat deîndată Erdogan estimând că « valul de arestări era necesar ca să se pună capăt unor manevre mârşave ». Federica Mogherini, şsefa diplomaţiei europene, s-a declarat« suprinsă » de vehemenţa răspunsului lui Erdogan. SUA, aliate cu Turcia în sânul NATO, au cerut şi ele autorităţilor de la Ankara să respecte « libertatea presei, independenţa justiţiei şi fundamentele democratice ».

Presa naţională turcă a criticat şi ea vehement regimul Erdogan acuzat că ameninţă democraţia şi libertatea de expresie. Zaman, cotidianul apropiat de religiosul Gülen şi al cărui director face parte dintre cei arestaţi, titra luni « Zi neagră pentru democraţie ».

Razie împotriva presei de opoziţie din Turcia

 Cod de încorporat

articol preluat de pe http://www.rfi.ro/