Protestele de la Sebeş s-au reluat. Cetăţenii spun stop poluării şi defrişărilor

sebes7

foto – romaniacurata.ro
articol – Mihaela Parghel – romaniacurata.ro

S protestelor de la Sebeş şi-a consumat azi un nou episod. Sute de cetăţeni au ieşit din nou în stradă, pentru a opta oară de la începutul anului, pentru a protesta împotriva poluării. De această dată, mesajul pentru un aer curat a fost completat şi cu lupta împotriva defrişărilor. Nemulţumiţi de reacţia autorităţilor, protestatarii anunţă că vor ieşi în stradă, cu regularitate, o dată pe lună.

Petiţia sebeşenilor nu a fost luată în seamă

După o pauză de două luni de la ultima acţiune, protestatarii de la Sebeş s-au întâlnit duminică la ora 14.00, în faţa Casei de Cultură Lucian Blaga şi au plecat în marş spre primărie şi apoi spre sediul Kronospan SA. Pe traseu s-au ţinut discursuri de încurajare şi s-au strigat mesajele „Hoții, hoții!” (în faţa primăriei), „Afară, afară cu Kronospan din țară”, „Nu vă fie frică, Kronospanu’ pică”, „Kronospan, nu uita, vine Revoluţia”, „Nu mai vrem poluare” şi „Nu corporația face legislația”. La acţiune au participat în jur de 400 de cetăţeni.

Aceasta este al optulea protest la Sebeş, de la începutul anului, dar cetăţenii probabil că nu se vor opri aici, mai ales că, din spusele lor, deocamdată instituţiile statului nu au reacţionat la cererile lor. De exemplu, Primăria Sebeş nu şi-a formulat până acum o poziţie fermă faţă de disputa dintre cetăţeni şi compania Kronospan, iar petiţia împotriva poluării cu formaldehidă, semnată de 6.000 de persoane şi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără niciun răspuns.

Protestele vor continua în fiecare lună

„Au trecut mai bine de trei luni de la primul mare protest împotriva poluării din acest an. Au urmat marșuri de protest săptămânale, atât în Sebeș cât și-n Alba-Iulia. Instituțiile statului însă ne ignoră sau dau răspunsuri evazive, fără consistențe, și mai ales fără niciun strop de bună intenție în ce privește rezolvarea problemelor cetățenești cerute de mii de oameni în stradă! În același timp, poluatorul principal pufăie liniștit pe coșurile sale și toacă în continuare mii și zeci de mii de foști falnici copaci din pădurile noastre seculare… La o medie a defrișărilor de 3 hectare pe oră, nici nu te miri prea tare când vezi munții de lemne aduşi zilnic de zecile de tiruri sau de vagoane, pline ochi de copacii puși la pământ cu lăcomie și apoi descărcate toate în curtea celor ce le vor transforma în PAL și MDF…(…) Lupta continuă! Nici amenințările și nici cele 5 procese deschise de Kronospan unor oameni simpli care-și cer dreptul la aer curat nu pot opri ampla mișcare civică din Sebeș. Solidaritatea de care ne-am bucurat la primele proteste, din țară și din diaspora, este prezentă în continuare. Chiar dacă o mare parte dintre sebeșeni sunt încă indiferenți sau pesimiști în ce privește rezolvarea acestei probleme, ei trebuie totuși să înțeleagă faptul că doar împreună putem pune presiune maximă pe autorități. Iar marșul de protest legal este un drept constituțional de care ne folosim pentru ca să cerem respectarea dorinței cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului de iniţiativă civică Sebeş, care coordonează campania „Opriți poluarea în Sebeș!“

cititi mai mult pe http://www.romaniacurata.ro/protestele-de-la-sebes-s-au-reluat-cetatenii-spun-stop-poluarii-si-defrisarilor/