Polonia: Manifestaţii de susţinere după arestarea unei activiste LGBT (8 august 2020)

Polonia: Manifestaţii de susţinere după arestarea unei activiste LGBT (8 august 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto si articol preluate de pe www.agerpres.ro

8 august 2020

 

Polonia: Manifestaţii de susţinere după arestarea unei activiste LGBT

Mii de persoane au protestat sâmbătă în toată Polonia în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, precum şi împotriva brutalităţii poliţiei, după arestarea unei activiste a acestei minorităţi la Varşovia şi reţinerea a 48 de protestatari care au încercat să se opună acestei arestări, transmite AFP.

Persoanele reţinute au participat vineri seară la o încăierare cu poliţia, în încercarea de a împiedica arestarea activistei LGBT cunoscută sub numele de Margot, după decizia instanţei ca aceasta să rămână în detenţie preventivă timp de două luni.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc în centrul Varşoviei, unde s-au adunat câteva mii de persoane, dintre care mai mulţi purtau steaguri sau umbrele în culorile curcubeului.

Doar 29% din polonezi susţin căsătoria homosexuală, potrivit unui sondaj realizat de institutul CBOS în 2019.

În timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din iulie, conservatorii aflaţi la guvernare în Polonia, o ţară profund catolică, au folosit pe scară largă retorica anti-LGBT provocând proteste din partea instituţiilor internaţionale.

Preşedintele conservator Andrzej Duda, care a fost reales, a comparat “ideologia LGBT” cu “neo-bolşevismul”. La depunerea jurământului de către acesta joi în parlament, parlamentarii de stânga au purtat culorile steagului curcubeu, devenit o emblemă anti-guvernamentală în Polonia, în special în ultimele luni.

Săptămâna aceasta poliţia poloneză a condamnat trei persoane pentru profanarea statuilor şi atacarea sentimentelor religioase, după ce activiştii au drapat mai multe monumente din Varşovia, inclusiv unul reprezentându-l pe Iisus Hristos, cu steaguri LGBT.

Margot, a cărei arestare vineri a provocat confruntarea cu poliţia, a fost adusă în faţa instanţei sub identitatea sa masculină. Ea este acuzată că a deteriorat în iunie o autoutilitară cu inscripţii homofobe din Varşovia şi că a îmbrâncit o voluntară ce lucra pentru o fundaţie ce se opune avorturilor, proprietară a vehiculului.