Protestele din Bulgaria (2 septembrie 2020)

Mii de bulgari protestează violent împotriva guvernului Borisov (2 septembrie 2020) - foto preluat de pe agerpres.ro

Mii de bulgari protestează violent împotriva guvernului Borisov (2 septembrie 2020)

foto preluat de pe agerpres.ro

 

2 septembrie – Bulgaria: Ciocniri între poliție și protestatari la un miting antiguvernamental

Mai multe persoane au fost rănite, iar forțele de ordine au operat și arestări, după ce protestatarii s-au ciocnit cu poliția în a 56-a zi de proteste antiguvernamentale din Bulgaria.

În Sofia, protestatarii au încercat să rupă cordonul de poliție, care era păzit de zeci de ofițeri echipați cu scuturi și căști și care au folosit și vehicule blindate pe post de barieră.

Ei au făcut uz de gaze iritante nu doar împotriva protestatarilor, dar și a jurnaliștilor și a cameramanilor. Cel puțin 8 persoane au fost arestate.

Reporterii de la Serviciul bulgar al RFE/RL au transmis că au văzut polițiști care au folosit forță excesivă în momentul arestărilor a cel puțin două persoane. Protestatarii au fost puși cu fața pe asfalt, iar polițiștii țineau genunchiul pe corpul lor.

În timpul protestului, demonstrații au aruncat diverse obiecte și au folosit chiar și cocktailuri Molotov împotriva forțelor de ordine.

cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

2 septembrie 2020 – Mii de bulgari protestează violent împotriva guvernului Borisov

Mii de manifestanţi s-au adunat miercuri în faţa parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, în cadrul unuia din cele mai mari proteste din seria care continuă în Bulgaria de două luni, relatează Reuters. Între protestatari şi poliţie au izbucnit ciocniri; forţele de ordine au folosit spray-uri iritante şi au arestat mai mulţi demonstranţi. Din mulţime s-a aruncat cu ouă, mere şi gunoaie spre clădirea parlamentului. Manifestanţii au zguduit vehicule ale poliţiei, iar circa 20 de agenţi au fost afectaţi de o substanţă necunoscută lansată împotriva lor, a afirmat şeful poliţiei din Sofia, Gheorghi Hagiev.

Protestul a avut loc cu ocazia primei şedinţe din sesiunea parlamentară, după vacanţa de vară a deputaţilor. Protestatarii au afirmat că este vorba de ‘Marea Revoltă Naţională‘ ca reacţie la intenţia guvernului de a redacta o nouă Constituţie. Ei l-au acuzat pe Borisov, care exercită al treilea mandat de prim-ministru, că nu a reuşit să combată corupţia care subminează statul de drept din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

2 septembrie 2020 – Zeci de răniţi în timpul unei manifestaţii violente la Sofia împotriva premierului Borisov

Zeci de persoane au fost rănite miercuri la Sofia şi 35 au fost arestate în timpul unei manifestaţii violente desfăşurate în faţa parlamentului bulgar împotriva premierului Boiko Borisov, în timp ce la Ruse protestatarii au blocat podul peste Dunăre, transmite agenţia EFE.

Potrivit autorităţilor, circa 20 de poliţişti sunt răniţi şi alte zece persoane au fost spitalizate cu iritaţii oculare şi probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine.

Manifestanţii au aruncat spre forţele de ordine cu ouă, pietre şi roşii şi au încercat să blocheze accesul în parlamentul aflat în prima zi a sesiunii după vacanţa de vară. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanţii şi a permite accesul deputaţilor în clădirea legislativului.

Este a 56-zi de proteste la Sofia împotriva premierului de dreapta Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care manifestanţii îi acuză de corupţie şi că servesc interesele unei oligarhii economice, nu pe cele ale cetăţenilor.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

2 septembrie 2020 – Bulgaria: Undă verde în parlament pentru discutarea unei noi Constituţii; 45 de persoane rănite în ciocniri de stradă

Premierul bulgar Boiko Borisov a obţinut miercuri undă verde din partea parlamentului pentru a-şi lansa controversatul proiect de rescriere a Constituţiei, în timp ce cel puţin 45 de persoane au fost rănite la Sofia în ciocniri între opozanţii săi şi poliţie, relatează AFP şi EFE.

Dintr-un total de 240 de deputaţi, 127 şi-au dat acordul pentru ca şeful conservator al guvernului să iniţieze dezbaterile pe acest subiect, care ar urma să dureze mai multe luni, potrivit partidului GERB al lui Borisov, în ciuda nemulţumirii militanţilor anticorupţie, care nu văd în această strategie decât o manevră de a câştiga timp pentru a rămâne la putere până când se vor desfăşura alegerile legislative la termen în primăvara anului viitor.

‘Demisia!’ şi ‘Mafia’ au scandat în faţa clădirii parlamentului mii de manifestanţi cu referire la prim-ministru, aruncând cu ouă, roşii şi pietre asupra poliţiştilor echipaţi cu căşti de protecţie şi scuturi.

Cel puţin 45 de persoane au fost duse la spital, majoritatea cu iritaţii oculare şi probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine, conform autorităţilor sanitare şi poliţiei.

Organizaţia neguvernamentală Comitetul Helsinki a denunţat o utilizare “disproporţionată a forţei” de către poliţie împotriva protestatarilor.

Peste 30 de manifestanţi, majoritatea cunoscuţi de forţele de ordine, au fost reţinuţi, a declarat un responsabil al poliţiei.

Ruse, principalul punct de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, era în continuare blocat de opozanţi miercuri seară.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro