Platformă online pentru victimele violenței sexuale

aleg

Victimele violenței sexuale pot cere ajutor pe platforma aleg-romania.eu, în cadrul unui proiect finanțat cu bani norvegieni.

Pe această platformă, victimele pot vorbi, sub acoperirea anonimatului, cu un psiholog. Totodată, ele pot merge și la centrul-pilot deschis de asociația ALEG la Sibiu, unde beneficiază de consilieră psihologică gratuită, precum și de reprezentare juridică, dacă se hotărăsc să depună plângere împotriva agresorului.

Citește și: Femeile bătute, neglijate de Ministerul Muncii la reorganizare. Ce răspunde ministerul

Amintim că 24% dintre femeile din România au fost bătute, violate sau expuse unei alte forme de violență sexuală, până la împlinirea vârstei de 15 ani, arată un studiu din 2014 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE. De asemenea, cel puţin 15% dintre românce au fost bătute cel puţin o dată de partenerul lor, iar în 14 judeţe nu există adăposturi pentru victimele violenţei domestice.

Cel mai adesea, victimele păstrează tăcerea asupra abuzului, din cauza normelor sociale, ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului, din cauza unor noi situații traumatizante la care este supusă victima atunci când merge să depună plângere și din cauză că nu există servicii specializate care să le ofere oamenilor sprijin și consiliere, arată ALEG.

Citește și: RAPORT. O femeie din trei în UE cade victimă violenţelor fizice sau sexuale

Totodată, asociația organizează o caravană de informare timp de 10 luni, în 10 localități din județele Sibiu și Mureș, care cuprinde sesiuni educative pentru 700 de liceeni și tineri cu vârste între 14 și 29 ani și întâlniri de informare pentru 50 de specialiști de la nivel local care, prin prisma profesiei, au o probabilitate mai ridicată de a veni în contact cu victime ale violenței sexuale.

Citește și: România semnează Convenția de la Instanbul, prin care femeile sunt protejate de violența domestică

Duminică, peste 100 de persoane au protestat, în Capitală, față de violența pe străzi. Oamenii au afișat mesaje precum: ”Nu avem nevoie de validarea ta!”, ”Nu depăși limita!”, ”Corpul meu nu este spațiu public!”, “Strada nu este a ta!”, “ Nu ies pe stradă pentru amuzamentul tău!” , “Nu mă simt flatată să fiu agresată!”, “Hărțuirea este violență!”, “Solidaritate”, “Eu nu hărțuiesc! Tu?”, “ Rupem tăcerea! Este vremea să vorbim despre hărțuirea stradală! ACUM!”, “Is NEVER ok to harass people! So stop doing it!”, “sancțiuni prin lege pentru hărțuirea stradală”, “Strada este și a mea!”. Protestul a fost organizat de Centrul FILIA și susținut de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (ALEG), Asociația FRONT, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociația E-Romnja.
articol preluat de pe http://m.romanialibera.ro/

VIDEO CENTRU PILOT DE CONSILIERE ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI SEXUALE LA SIBIU

Un serviciu de suport specializat pe violența sexuală a fost lansat astăzi la Sibiu. Serviciul este de interes național pentru că include prima platforma de consiliere online pentru victimele violenței sexuale prin care oricine poate accesa informații și îndrumare gratuită în timp real pe www.aleg-romania.eu.

Șase la sută dintre femeile din România au fost supuse la o formă de violență sexuală după vârsta de 15 ani. 24% dintre femei afirmă că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani (conform unui studiu din 2014 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene), ceea ce înseamnă aprox. 13.500 de femei doar în județul Sibiu. Majoritatea cazurilor rămân însă neraportate, iar agresorii pot continua nestingheriți să abuzeze.

Când ne referim la violență sexuală vorbim nu doar de viol, ci de orice interacțiune de natură sexuală ce nu este bazată pe consimțământ – săruturi și atingeri nedorite, exhibiționism, adresări obscene. Poate avea loc pe stradă, la locul de muncă, la școală sau în familie. Chiar și pe internet. De ce tac victimele? Din cauza normelor sociale (ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului), din cauza dublei victimizări (când o victimă care depune plângere este supusă unor noi situaţii traumatizante pe parcursul procedurilor pe care le are de parcurs) şi din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele să beneficieze de suport şi consiliere, să fie ascultate și îndrumate, fără a fi blamate sau judecate.

Asociatia A.L.E.G. a demarat în 2014 un serviciu pilot de consiliere care oferă gratuit consiliere psihologică, asistență și reprezentare juridică, precum și decontarea certificatelor medico-legale pentru victimele violenței sexuale. Pentru a ușura accesul victimelor la informare, A.L.E.G. a demarat primul serviciu din România de consiliere online pe tema violenței sexuale, unde victimele pot discuta în timp real cu un psiholog, sub protecția anonimatului. Victimele pot accesa serviciul prin înregistrare pe platforma disponibilă pe site-ul A.L.E.G. http://aleg-romania.eu/consiliere/. Acest serviciu de consiliere online suplinește lipsa unor linii telefonice de urgență specializate pentru victime, linii care ar trebui să existe, conform prevederilor legislației de la nivel european.

În paralel, A.L.E.G organizează o caravană de informare timp de 10 luni, în 10 localități din județele Sibiu și Mureș, care cuprinde sesiuni educative pentru 700 de liceeni și tineri cu vârste între 14 și 29 ani și, respectiv, întâlniri de informare pentru 50 de specialiști de la nivel local care, prin prisma profesiei, au o probabilitate mai ridicată de a veni în contact cu victime ale violenței sexuale: asistenți sociali, cadre medicale, psihologi, polițiști și preoți. Scopul caravanei este de a mări accesul la informații legate de prevenire și accesul la servicii de suport pentru victimele violenței sexuale, în special pentru tineri. Mitropolia Ardealului si-a aratat disonibilitatea de a sustine caravana si dialogul cu preotii la nivel local.

INFORMATII SUPLIMENTARE
CARAVANA DE INFORMARE PRIVIND VIOLENȚA SEXUALĂ
Durata: octombrie 2014 – iunie 2015
Arie: 10 localităţi din județele Sibiu şi Mureş. În județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Săliște, Mediaș, Agnita. Grupuri ţintă: tineri (14-29 ani) , specialişti ce pot îndruma victima (asistenţi sociali, psihologi, medici, poliţişti, etc.)

http://embed.bambuser.com/broadcast/5021469?play_vid=5021469
articol preluat de pe http://www.oradesibiu.ro/