Organizaţia islamistă Hezbollah a lansat rachetele trase din Siria spre Israel – surse

platoul-golan-afp

Mediafax

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah este responsabilă de atacul cu rachete lansat marţi din Siria spre zona israeliană a Înălţimilor Golan, afirmă un oficial militar israelian citat de site-ul Ynetnews.

“Mişcarea Hezbollah a lansat două obuze de calibrul 107 mm”, a spus oficialul militar israelian, sub protecţia anonimatului.
Israelul a anunţat că “regimul de la Damasc este responsabil de orice atac lansat de pe teritoriul sirian”.

Două rachete au fost lansate marţi, din Siria, spre zona israeliană a Înălţimilor Golan, armata israelienă ripostând atacului.

Armata israeliană a confirmat incidentul, precizând că a lansat 20 de obuze spre poziţiile militare de unde fuseseră trase rachetele.

Incidentele nu s-au soldat cu victime sau daune de partea israeliană. Armata israeliană a dispus evacuarea a circa 1.000 de turişti care se aflau într-o staţiune de schi de pe Muntele Hermon, staţiunea fiind închisă până la stabilizarea situaţiei.

Atacul de marţi pare a fi o ripostă faţă de raidul efectuat pe 18 ianuarie, atribuit Israelului, în partea siriană a Înălţimilor Golan.

Israelul nu a confirmat dar nici nu a infirmat implicarea în incident. Presupuse elicoptere militare israeliene au atacat pe 18 ianuarie un convoi Hezbollah, în zona Quneitra (în partea siriană a Podişului Golan). Jihad Moughniyah, fiul lui Imad Moughniyah (un fost comandant Hezbollah asasinat în 2008), a murit în atac. De asemenea, un comandant militar al Hezbollah, Mohamad Issa, şi alţi patru membri ai mişcării şiite au fost ucişi.

Potrivit unor surse oficiale iraniene, în raidul israelian au murit şi cinci membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv generalul Mohammad Ali Allahdadi. Iranul şi mişcarea Hezbollah au avertizat Israelul cu o ripostă în urma raidului aerian.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a trimis mii de combatanţi pentru a ajuta regimul de la Damasc în conflictul cu insurgenţii şi cu grupuri teroriste.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 200.000 de morţi.

articol preluat de pe http://m.mediafax.ro/