Noaptea cercetătorilor europeni, în 29 de țări, inclusiv România
Specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări pasiunea lor pentru știință în Noaptea cercetătorilor europeni, eveniment desfășurat în fiecare an în ultima zi de vineri a lunii septembrie.
Cu această ocazie sunt organizate tururi ghidate în culisele laboratoarelor de cercetare, care sunt, în mod normal, închise pentru public, spectacole științifice interactive, experimente sau ateliere practice, informează Comisia Europeană pe site-ul său.
Vizitatorii pot experimenta o mulțime de activități, de la un zbor simulat al unei rachete (la Roma), până la a învăța cum să construiască un skateboard pe computer (la Poznan).
În București, publicul se va putea plimba printre stele și va putea contempla universul. Pentru pasionații de muzică și tehnologie, se va organiza un atelier de compunere a unei melodii pe tabletă. Cei interesați de crime misterioase îi pot ajuta pe detectivi și pe oamenii de știință să rezolve ‘o crimă’. În acest timp, vizitatorii din Tulcea vor explora ecosistemele Deltei Dunării.
Scopul Nopții cercetătorilor europeni este de a promova știința și de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.
‘Europa trebuie să formeze un milion de cercetători în plus până în 2020 dacă vrea să își mențină reputația de excelență și să-și atingă ținta de a investi 3 % din PIB-ul UE în cercetare și dezvoltare. Noaptea cercetătorilor europeni este un eveniment unic pentru promovarea carierelor în domeniul cercetării. Este un exercițiu din care toată lumea are de câștigat și în cadrul căruia publicul află ce fac în mod concret cercetătorii și de ce activitatea lor este importantă pentru viața noastră cotidiană’, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
În 2013, aproape 1,3 milioane de oameni de toate vârstele au participat la Noaptea cercetătorilor europeni. În acest an, inițiativa a beneficiat de un sprijin în valoare de 8 milioane de euro din partea programului Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care face parte din programul de cercetare al UE Orizont 2020.
Carierele în cercetare acoperă numeroase domenii diferite. De exemplu, tinerii care participă la evenimentele de vineri vor avea șansa de a se pune în pielea unui chimist, a unui arheolog sau a unui inginer. Ei vor avea posibilitatea să realizeze experimente în condiții de siguranță și să testeze echipamente de înaltă tehnologie din laboratoare.
Inițiativa a fost lansată în 2005 în 20 de orașe din 15 țări și de atunci a luat rapid amploare. Evenimentele sunt selectate printr-un concurs deschis și transparent, în urma unei cereri publice de oferte.
AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Gabriela Ionescu)
foto ec.europa.eu
articol prelat de pe http://www.agerpres.ro
Alte detalii http://noapteacercetatorilor.eu.