Mii de greci au demonstrat în Atena pentru susţinerea partidului Syriza

Syriza Party Rally Before This Weekend's General Election

Andrei Popescu – The Epoch Times

Mii de greci au demonstrat joi în capitala greacă pentru a-şi manifesta suportul pentru partidul de stânga Syriza la viitoarele alegeri din 25 ianuarie, în ciuda temerilor că o potenţială victorie a partidului ar putea forţa ieşirea Greciei din zona euro.

Liderul opoziţiei şi şeful partidului Syriza, Alexis Tsipras, s-a adresat manifestanţilor în timpul mitingului de joi, ultima zi de campanie, spunând: “Cerem o primă şansă pentru Syriza. Ar putea fi ultima şansă pentru Grecia.”

Discutând despre alegerile din 25 ianuarie, Tsipras a declarat: “Luni, umilirea naţiunii va înceta. Vom termina cu ordinele din străinătate”, făcând referire la măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul programelor de salvare financiară a Greciei.

Grecia a fost în pragul falimentului în 2010, din cauza politicilor populiste şi a corupţiei elitei. A supravieţuit, totuşi, datorită programelor internaţionale de salvare. Atena a primit 240 de miliarde de euro, în împrumuturi internaţionale, în schimbul aplicării unor măsuri de austeritate usturătoare.

Aceste măsuri de austeritate ale guvernului includ, printre altele, multiple creşteri de taxe precum şi tăieri ale salariilor şi pensiilor.

Între timp, rezultatele mai multor sondaje recente indică un nivel tot mai mare de suport pentru Syriza, care şi-a exprimat o serie de opinii puternice împotriva măsurilor dure de austeritate adoptate de actualul guvern.

Tsipras a declarat că Grecia va rămâne în zona euro chiar dacă partidul său va câştiga alegerile. Totuşi, suportul tot mai mare pentru Syriza a amplificat temerile legate de consecinţele potenţialelor politici pe care le-ar putea adopta acest partid în cazul unei victorii.

Premierul grec Antonis Samaras şi ministrul finanţelor Gikas Hardouvelis au avertizat că victoria partidului Syriza ar putea însemna că Grecia va rămâne fără bani şi ar putea fi forţată să părăsească zona euro, dacă noul guvernul nu va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali ai ţării.

articol preluat de pe http://epochtimes.ro/