Mihai Sturzu propune ca partidele să poată fi constituite de cel puțin trei persoane

imageResize

Deputatul PSD Mihai Sturzu a depus marți în Parlament un proiect de lege prin care dorește modificarea Legii partidelor, astfel încât un partid să poată fi constituit de cel puțin trei persoane, limita în prezent fiind de 25.000 de membri fondatori pentru ca formațiunea să fie înregistrată.

Într-o declarație susținută la Palatul Parlamentului, Sturzu a argumentat că, după votul din 16 noiembrie, se înțelege clar necesitatea schimbării clasei politice din România.

“Clasa politică are nevoie de oameni noi. Cred că această lege poate aduce oameni noi în politica din România și cred că va servi cetățenilor săi astfel încât fiecare cetățean are un drept fundamental — acela la conectivitate, să se poată conecta cu politica din România”, explicat Sturzu demersul său.

Potrivit acestuia, actul normativ, care a fost semnat de 10 deputați PSD, este susținut public de Monica Macovei, Klaus Iohannis, Victor Ponta.

“Și îmi doresc, am încredere că acest proiect va trece repede prin Parlament. Avem alegeri în 2016, cred că putem să ne gândim de pe acum la acel an. (…) Cred că putem spune cu capul sus că există în Parlament parlamentari care și fac ceea ce spun”, a menționat Mihai Sturzu.

Alte modificări aduse Legii partidelor se referă la faptul că acestea se pot organiza și funcționa după criteriul administrativ teritorial și că pot avea va subdiviziuni organizații teritoriale, potrivit organizării administrative a țării, care au numărul minim de membri prevăzut de statut. Adunarea generală a membrilor partidului politic sau a delegațiilor acestuia este organul suprem de decizie al partidului, iar întrunirea are loc cel puțin odată la patru ani.

Conform proiectului de act normativ, partidele politice sunt obligate să-și declare numărul de membri anual la Tribunalul București, până la data de 31 decembrie.

În expunerea de motive se arată că, dintre statele europene, România impune condițiile cele mai constrângătoare pentru înființarea unui partid politic.

“În multe dintre democrațiile consolidate din Europa, precum Anglia, Olanda, Italia, Belgia sau Franța, un grup de cetățeni se pot asocia în scop politic, formând fie un partid politic, fie o asociație civică cu dreptul de a intra în competiția electorală. (…) Pragul de reprezentativitate de 25.000 de membri fondatori necesar înregistrării unui partid politic reprezintă o atingere directă și nemijlocită adusă existenței a însuși dreptului la libera asociere”, se mai arată în expunerea de motive.

AGERPRES/(A, AS — autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/