(Marius Vintila) Conu’ Leonida față cu inacțiunea

Stare de urgenta in Peru - foto - reporterntv.ro

foto – reporterntv.ro
articol – Marius Vintila – mrvintila.wordpress.com

Marius Vintila - foto - facebook.com

Marius Vintila – foto – facebook.com

MAY 26, 2015 / MRVINTILA

Declaratiile recente, de dupa alegeri, ale premierului Cameron au ingrijorat acea parte a presei, care, chiar daca e presa mainstream, se simte mai aproape de miscarea pentru drepturile omului. Cameron declara nici mai mult nici mai putin ca UK va intoarce foaia si ii va controla prin masuri exceptionale si pe cetatenii “obedienti”, adica pe majoritatea, desi ei nu ar avea vreun gand sa conteste sistemul prin vreo opozitie oricat de blanda. Un film de Hollywood cu Tom Cruise in rolul principal poate rareori sa constituie un reper pentru orice, totusi declaratiile lui Cameron mi-au amintit de departamentul “Precrime” din Minority Report. Asta in contextul in care “1984” e oricum cea mai citata carte in presa online din ultima vreme. Carte care, cum spunea cineva, nu era menita sa constituie un manual, ci un avertisment. De ce spun asta ? Pai, sa vedem.

Ieri, in Peru, revoltele cetatenilor din doua provincii care voiau oprirea exploatarii aurului prin cianurare au fost intampinate cu munitie de razboi. Un cetatean a fost impuscat mortal.

Fortele de politie din numeroase orase americane primesc de cel putin doi ani echipamente casate din Iraq. Vestele antiglont, castile bej, pustile de asalt M-16 si blindatele (!) constituie acum in multe localitati (din alea cu cate 4-5000 de suflete) echipamente standard pe care se presupune ca politia le va folosi la un moment dat impotriva cetatenilor – altfel, ce sa caute in dotarea politiei ?

Dezvaluirile facute in ultimii ani de diversi cetateni care au avut acces la informatii prin imprastierea a sute de mii de documente secrete online nu au incriminat guvernele si pe nici unul din cei responsabili. Dimpotriva, au fost intoarse impotriva celor care au facut dezvaluirile, ca si cum ei ar fi vinovatii, si nu autorii faptelor. Ce consecinta a avut faptul ca intreaga lume a aflat ca telefonul personal al lui Merkel era urmarit de NSA ? Nici una. Doar Snowden a fost blamat ca lumea a aflat asta.

Acum Cameron, cu declaratiile lui care i-au ingrozit pana si pe jurnalistii din presa “oficiala”.

In Spania s-a votat legea care prevede inchisoare si amenzi de zeci de mii de euro pentru cei care iau parte la orice seamana a demonstratie de strada.

La noi se incearca pentru a patra oara trecerea legii Big Brother, ca sa ne fie foarte clar ca suntem a priori vinovati si nu invers.

Va rog sa imi spuneti ca ce vad eu venind nu e adevarat, astept argumentele voastre. Insa daca e adevarat, regimul lui Ceausescu a fost o intepatura de albina in comparatie cu ce urmeaza.

In primul rand fiindca nu avem alternativa: daca inainte de ‘89 stiam ca exista un loc unde erai liber sa muncesti si sa gandesti ce iti place, si locul ala era aproape oriunde peste granita de vest, acum aceasta posibilitate se va fi inchis. Muncesti – la corporatie – dar numai daca nu te asociezi in sindicate (vezi Codul Muncii de la noi, dar si situatia din majoritatea firmelor americane, cu exceptia sindicatelor “istorice”).

In al doilea rand, majoritatea celor care ar putea sa schimbe aceasta stare de fapt prin reactii dure (adica cetatenii) se tampesc privind la TV emisiuni care fie le spun ce sa gandeasca, cum sa se alinieze la societate, ce trebuie sa isi cumpere ca sa fie “normali”, fie ii indeparteaza de problemele reale ale societatii, care sunt si ale lor. In consecinta, refuza sa ia in considerare orice opinie diferita de ce le livreaza teveul. Pana cand nu e grav afectat la nivel personal din cauza sistemului nimeni nu reactioneaza. In plus, tot din cauza mass media si a succesiunii rapide a informatiei, majoritatea oamenilor nu mai sunt obisnuiti sa citeasca sau macar sa fie atenti la aceeasi sursa de informatie mai mult de zece minute, daca nu e vorba de un meci de fotbal in direct. Stiu ca ceea ce scriu eu acum in 1000 de cuvinte ar trebui spus intr-o carte intreaga, dar, in cazul fericit in care ar fi publicata, cine o va citi ?

In al treilea rand dependenta cetatenilor de sistem se accentueaza pe zi ce trece. Nimeni nu mai poate trai din ce produce singur, poate doar putinii tarani fermieri condamnati sa practice agricultura “de subzistenta” (expresia folosita in media din Romania este definitorie). Si atunci pentru a-si putea hrani copiii omul pleaca capul la corporatie si merge mai departe spunandu-si “ce pot eu sa fac?” Raspunsul este: totul. Doar ca trebuie sa fie constient de asta.

Dar mass media nu ii va spune, sindicat nu are, pe Fb da like la filmulete cu pisici fiindca oricum nu are rabdare sa se documenteze, activistii imbracati funky care ies sa protesteze la fiecare incalcare flagranta a drepturilor cetatenilor nu prezinta destula credibilitate, iar obisnuinta de a iesi in strada cu sutele de mii mai exista doar in cateva tari.

Cine ar vrea sa inceapa o operatiune de constientizare a cetateanului va trebui sa se intoarca la metodele de sfarsit de secol 19. Sa citim din nou cartile lui Panait Istrati ca sa invatam cum sa umblam cu constientizarea din comunitate in comunitate, cu frica de gorilele angajate de corporatie, sperand ca poate copiii nostri se vor bucura de libertatea pentru care luptam noi acum.

Sau sa alegem sa mergem cu gloata. E mai usor. E destul rau in lume pentru ca si raul pe care-l facem noi insine, fie si din pura ignoranta si indiferenta, sa treaca neobservat. Sa ne prefacem ca clima nu se schimba chiar in timp ce eu scriu textul asta si ca e misto sa visam ca intr-o buna zi vom avea sansa sa trecem la cei 1 la suta, care vor fi de fapt 0,5 sau chiar mai putin, dar din ce in ce mai jenant de bogati.

Si sa ne prefacem ca lumea e de fapt libera, chiar daca viata noastra se va transforma sigur (caci de “incet” nu se mai pune problema) intr-un Truman Show. Un Truman Show pe pedepse cu inchisoarea.

articol preluat de pe https://mrvintila.wordpress.com