Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei (†787)

Sf. Ier. Leon, Episcopul Cataniei (†787) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro; ziarullumina.ro
articol preluat de pe: basilica.ro;

 

Sf. Ier. Leon, Episcopul Cataniei

Sfântul Ierarh Leon (†787) s-a născut în orașul Ravena, la 270 kilometri nord-est de Roma. A primit o educație creștină și, datorită faptului că provenea dintr-o familie bogată, a studiat la școlile cele mai înalte ale vremii sale. Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu.

După ce a trecut prin toate treptele preoţiei a fost hirotonit episcop al cetăţii Catania, (în insula Sicilia, unde se află şi vulcanul Etna), după trecerea la cele veșnice a episcopului Savin.

El strălucea înaintea tuturor, luminând sufletele date în grija sa, ajutând pe orfani şi pe văduve şi îngrijind pe cei nevoiaşi, încât s‑a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Numai cu rugăciunea a surpat la pământ un idol.

În timpul episcopatului său a ridicat o frumoasă biserică în cinstea Sfintei Muceniţe Lucia, ocrotitoarea Siciliei și un locaș de cult în cinstea Sfinților 40 de Mucenici.

În acea vreme, un vrăjitor pe nume Iliodor era prilej de sminteală pentru mulți creștini din oraș. Rugându-se lui Dumnezeu, într-o zi după Sfânta Liturghie, luând îndrăzneală ca un leu – după numele său, Sfântul l-a legat cu omoforul de gât și l-a dus într-un loc numit Ahilion, unde, poruncit poporului să facă un foc mare. După aceea au intrat amândoi în foc, sfântul ieșind nevătămat prin puterea lui Dumnezeu, iar vrăjitorul a ars.

Ajungând vestea despre el până la Constantinopol, însuşi împăratul l‑a chemat la dânsul, primindu‑l cu cinste mare şi oferindu‑i multe daruri, pe care sfântul le‑a împărţit săracilor. Sfântul Ierarh Leon a păstorit mulţi ani, cu părintească dragoste, eparhia Cataniei, pe mulţi aducându‑i la Hristos de pe cărările pierzaniei, ajutându‑i, fără să‑i întrebe de ce neam sunt, ori de cred în Hristos, făcându‑se tuturor toate, după cuvântul Apostolului. Ajungând la adânci bătrâneţi, s‑a mutat în pace la Domnul, iar moaştele lui au fost aşezate în Biserica Sfintei Lucia, zidită de el.

 

Tropar Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

cititi mai mult despre Sf. Ier. Leon, Episcopul Cataniei si pe doxologia.ro