Joseph Blatter demisionează: ”FIFA are nevoie de reforme structurale profunde”

Joseph Blatter - foto - stiri.tvr.ro

foto si articol – stiri.tvr.ro

Joseph Blatter a câştigat, vineri, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, Prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă. Blatter obţinuse 133 de voturi, iar Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei doar 73, după care prințul s-a retras.

Marți, într-o conferință de presă, elvețianul de 77 de ani și-a anunțat nu numai demisia, dar și implementarea unor ”reforme profunde”, cum ar fi limitarea mandatelor președintelui forului și ale membrilor Comitetului Executiv.

În alocuțiunea sa, printre altele Joseph Blatter a anunțat că, până când se vor organiza noi alegeri, se va concentra pe ”reforme fundamentale de profunzime”:

“Din moment nu voi mai candida, nu voi mai avea constrângerile inerete oricăror alegeri, deci mă voi putea concentra pe reforme de profunzime, fundamentale, care vor depăși eforturile noastre de până acum. De ani de zile am lucrat la implementarea reformelor administrative, dar îmi este evident că acestea nu sunt suficiente, deci trebuie continuate.

Comitetul Executiv include reprezentanți ai confederațiilor asupra cărora nu avem niciun control, dar de acțiunile lor este considerată vinovată FIFA. Avem nevoie de reforme structurale profunde.

Numărul membrilor Comitetului Executiv trebuie redus, iar membrii acestuia, aleși la Congresul FIFA. Forul nostru trebuie să fie organismul care să verifice la nivel central integritatea tuturor membrilor Comitetului Executiv, nu confederațiile afiliate. Avem nevoie de termene limită nu numai pentru președinte, dar și pentru membrii Comitetului Executiv.

M-am luptat pentru aceste schimbări și înainte, dar, de această dată, voi reuși”, a spus Joseph Blatter, care l-a numit pe Domenico Scala, președintele Comitetului de Audit al FIFA, responsabil pentru luarea acestor schimbări.

Fostul președinte al FRF, Mircea Sandu, a avut cuvinte de laudă la adresa lui Joseph Blatter și și-a exprimat îndoiala că elvețianul de 77 de ani era corupt, întrucât ”avea venituri mari, de 10 milioane de euro pe an”.

”Retragerea lui Blatter nu mă surprinde, mă surprinde că se retrage mai repede decât am prevăzut eu, adică un an. Probabil că are legătură cu scandalul de la FIFA. El e un om de o inteligenţă extraordinară, nu întâmplător a fost secretar general 20 şi ceva de ani. E un om extraordinar de bine pregătit pe toate planurile: juridic, financiar, economic şi strategic.

Platini era la bătaie cu Blatter, cât de cât, dar pierdea. De aia nici nu a candidat. Ceilalţi pseudo-candidaţi nu aveau niciun fel de şansă în faţa lui. Cel mai bun discurs la Congresul de la Viena l-a avut, după părerea mea, Figo. Un om de fotbal, cu mare experienţă în teren, intrat în zona administrativă a fotbalului. Eu am spus că atunci când Platini va deveni preşedintele FIFA, Figo va putea deveni preşedintele UEFA.

De ce a mai candidat dacă şi-a dat demisia aşa rapid? Vă spun ce i-a zis lui Platini, i-a zis că fără FIFA e un om mort. Se referea că nu va mai avea ocupaţie. Din câte îl cunosc, acest om a ştiut să se protejeze. Nu cred că a obţinut avantaje financiare, el avea nişte venituri mari, cel puţin 10 milioane pe an. Nu ar fi avut nevoie de un milion, un milion jumătate pentru a sprijini o candidatură”, a spus Mircea Sandu la DigiSport.

cititi mai mult pe http://stiri.tvr.ro/joseph-blatter-a-anuntat-ca-demisioneaza-din-functia-de-presedinte-al-fifa_61182.html