(Iulia Modiga) Ucraina susține inițiativa Chișinăului de a reintegra regiunea transnistreană

foto -  infoprut.ro (obiectiv.info)

articol – Iulia Modiga – infoprut.ro (obiectiv.info)
foto – infoprut.ro

Iulia Modiga - foto - facebook.com/iulia.modiga

Iulia Modiga – foto – facebook.com/iulia.modiga

7 august 2015

Ucraina susține inițiativa Chișinăului cu privire la elaborarea unui ,,calendar al reintegrării” regiunii transnistrene în componența Republica Moldova. Despre acest aspect a scris pe pagina sa de Facebook deputatul ,,Blocului lui Petro Poroșenko”, Irina Friz, președinte al unui subcomitet al Comisiei pentru securitate națională și apărare din Parlamentul de la Kiev, citată de UNN.

,,Salut declarația prim-ministrului Republicii Moldova, Valeriu Streleț, privind disponibilitatea de a elabora un calendar al reintegrării regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova. Poziția solidară a premierului Republicii Moldova, liderilor Alianței pentru Integrare Europeană și a Partidului Liberal-Democrat cu privire la necesitatea restabilirii integrității Republicii Moldova oferă motive de optimism în ceea ce privește restabilirea stabilității și securității la granițele de sud-vest ale Ucrainei”, a precizat Irina Friz.

Friz a subliniat că demersurile forțelor politice de la Chișinău vor beneficia de susținerea autorităților ucrainene. De asemenea, aceasta și-a exprimat convingerea că toate barierele economice vor fi eliminate de pe segmentul transnistrean al graniței dintre Republica Moldova și Ucraina, în cazul evacuării necondiționate a contingentului de trupe ruse dislocate în regiune și al înlocuirii acestuia cu o misiune civilă sub egida ONU sau UE.

Deputatul consideră că administrația de la Tiraspol ar trebui să se grăbească să susțină propunerile Guvernului Republicii Moldova, având în vedere că de pe 1 ianuarie 2016 regiunea transnistreană nu va mai putea beneficia de preferințele comerciale din partea UE, ceea ce ar putea provoca un colaps al economiei acesteia.

Încă de la învestirea sa în funcție, noul premier de la Chișinău, Valeriu Streleț, a declarat că un obiectiv prioritar al guvernării este reintegrarea regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova.

articol preluat de pe http://infoprut.ro/