Scandal în justiţia germană: Ministrul Justiţiei l-a demis pe procurorul general
foto si articol – jurnal.md
5 august 2015
Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, l-a demis pe procurorului general, Harald Range, în urma deciziei sale de a lansa o investigaţie pentru înaltă trădare a doi jurnalişti care au publicat planurile bugetare ale agenţiei secrete de securitate a ţării.
Ministrul a luat decizia de a-l destitui pe Range cu susţinerea cancelarului german Angela Merkel, iar procurorul general de 67 de ani va fi pensionat anticipat, notează Financial Times.
De asemenea, Maas a specificat că încrederea în capacitatea procurorului a fost puternic afectată.
La rândul său, procurorul general l-a acuzat pe ministrul Heiko Maas că intervine într-o anchetă, iar Asociaţia Germană a Judecătorilor la susţinut pe Range, precizând că este inacceptabil pentru un ministru ca să intervină într-un caz legal atunci când posibilele rezultate ale anchetei „par să fie nedorite politic”.
Procurorii investighează dacă site-ul Netzpolitik.org a dezvăluit secrete de stat în articolele publicate pe tema intenţiei autorităţilor de a spori supravegherea de stat. Cazul a stârnit un val de proteste şi mesaje de sprijin din partea organizaţiilor media din toată ţara şi din străinătate.
Totodată, editorul Netzpolitik, Markus Beckedahl, a scris că a văzut această situaţie ca o „încercare de a intimida jurnaliştii şi sursele lor, dar şi de a suspenda procesul de informarea cu privire la aspectele celui mai mare scandal de urmărire din istoria omenirii”.
În context, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, a publicat ieri un comunicat pe site-ul organizaţiei în care spune că i-a trimis o scrisoare în legătură cu acest caz ministrului german de Externe Frank, Walter Steinmeier.
„Ameninţarea de a fi acuzaţi de trădare are un efect paralizant general clar asupra jurnaliştilor angajaţi în investigaţii”, notează Dunja Mijatovic în scrisoare.
Procurorul Range a suspendat ancheta, dar nu a anunţat dacă aceasta ar putea fi reluată.
Cazul a început în aprilie, când Netzpolitik.org a publicat mai multe documente privind planurile agenţiei germane de spionaj intern de a extinde supravegherea comunicaţiilor online.
articol preluat de pe http://www.jurnal.md/