Sfântul Grigore Teologul (25 ianuarie)

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului (329-390) icoană pictată de iconarul Konstantinos Giannakis - foto preluat de pe doxologia.ro

Icoana Sfântului Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului (329-390) pictată de iconarul Konstantinos Giannakis

foto preluat de pe doxologia.ro

articol preluat de pe www.facebook.com/MuzeulTaranului

 

Sfântul Grigore Teologul (25 ianuarie)


 

Sfântul Grigore Teologul , prăznuit astăzi 26 ianuarie, printr-o etimologie populară, este cel care păzește împotriva ologelii, deși paza lui se putea extinde asupra arsurilor sau înecului.

Pe când umbla Grigore Teologul ca om pe pământ, i s-a făcut sete și, ducându-se la o fântână, și-a înfipt bastonul în pământ și, când s-a aplecat să bea apă din fântână, arhanghelul Mihail i-a luat sufletul.

Mergând Sfântul Grigore nu ca om, ci ca spirit, împreună cu arhanghelul Mihail pe cale, și-a adus aminte de baston, că l-a uitat în fântână.

S-au înapoiat amândoi la fântână, și-a găsit toiagul un măr înflorit, iar lângă fântână un stârv.

Arhanghelul Mihail i-a zis:

Vezi, Grigore, aici a zăcut sufletul tău. Sufletul e nemuritor și se întrupează iarăși…

Cea mai importantă semnificație a zilei de 25 ianuarie era aceea de punct de plecare al sărbătorii Filipii de Iarnă (ce se întindeau, cu date variabile, până la 2 februarie), cea mai importantă sărbătoare de iarnă consacrată lupilor, în care se țineau cu strictețe numeroase tabuuri, dar se și realizau practice apotropaice, de luptă împotriva puterii distructive a animalelor.

Românii din unele părți ale Munteniei, în loc de Martinii de iarnă (1-3 februarie) țin șapte Filipi (Pilipi, Cilipi, Chilichi), începând cu 25 ianuarie până la 2 februarie (alteori, 14-20 ianuarie), crezând că ar fi răi de lupi.

Alți români țin numai trei Filipi: unul la 30 ianuarie, iar ceilalți doi la 1 și 2 februarie, sau unul la 2 februarie și doi la o săptămână după aceasta.

În răstimpul acestor zile, considerate ca sărbători, atât bărbații, cât și femeile nu lucrează nimic.

Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român (Paideia, 2000)

 

cititi si

- Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului (329-390)