Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Asociaţia România Fără Ei şi Asociaţia România Vie au marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului prin depunerea la Avocatul Poporului a unui memoriu prin care îi solicită acestuia contestarea la CCR a mai multor dispoziţii ale Legii nr. 115/2015 a alegerilor locale
foto si articol: facebook.com/miscareaunitirealizam
Ieri, 10 decembrie 2015, cu numărul de înregistrare 17115/10.12.2015, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Asociaţia România Fără Ei şi Asociaţia România Vie au marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului prin depunerea la Avocatul Poporului a unui memoriu prin care îi solicită acestuia contestarea la CCR a mai multor dispoziţii ale Legii nr. 115/2015 a alegerilor locale.
Astfel, este vorba de art. 50 alin. (3) care interzice listele de candidaţi independenţi pentru consiliile locale, art. 101 privind alegerea primarilor dintr-un singur tur şi articolul 100 care impune un prag electoral prohibitiv de 5%.
Ulterior, au intrat în audienţă la Victor Ciorbea preşedintele Asociaţiei România Vie, Alexandru Cristian Surcel, şi Lucian Cristian Oancea, activist al Comunităţii Uniţi Salvăm.
Discuţia s-a concentrat atât pe conţinutul propriu-zis al memoriului, dar şi pe aspecte contextuale, precum poziţia partidelor politice sau recomandarea Comisiei de la Veneţia privind nemodificarea legislaţiei electorale cu cel puţin un an înainte de alegeri.
Argumentul adus cu privire la acest ultim aspect a fost cel de interpretare a respectivei recomandări în spiritul ei, care este unul de consolidare a statului de drept şi a democraţiei, propunerile din memoriu fiind îndreptate în acest sens.
Recomandarea Comisiei de la Veneţia este o protecţie împotriva eventualului abuz legislativ de natură să vicieze procesul electoral, nicidecum nu poate fi îndreptat contra unor schimbări care să consolideze caracterul democratic al alegerilor.
Cât priveşte cealaltă chestiune, a poziţiei partidelor, actualul Avocat al Poporului a declarat că există o cutumă a instituţiei sale de a nu ataca la CCR acele legi sau ordonanţe de guvern asupra cărora există un consens explicit sau implicit la nivelul partidelor parlamentare, dar că recent au existat câteva excepţii.
De asemenea, menţionând că el ar mai putea cita nişte argumente peste cele cuprinse în memoriu, Avocatul Poporului s-a arătat dispus să primească pe email eventuale completări, fără însă să dea de înţeles că există şanse reale pentru a da curs efectiv la ceea ce i se cere. Precizăm că Lucian Cristian Oancea şi Alexandru Cristian Surcel sunt şi printre fondatorii MUR.
articol preluat de pe: facebook.com/miscareaunitirealizam