(Liviu Mihaiu) De ce cred că Nicuşor Dan are dreptate

Nicuşor Dan, președintele USR - foto (captura video): - foto: facebook.com

Nicuşor Dan, fost președinte USR

foto (captura video): facebook.com
articol: Liviu Mihaiu

Liviu Mihaiu - foto: facebook.com

Liviu Mihaiu – foto: facebook.com

7 iunie 2017

 

De ce cred că Nicuşor Dan are dreptate

Partidele politice trec prin cea mai mare criză internă de când s-au infiinţat. Şi USR-ul, cel mai nou şi gherilist partid, trece printr-o criză. Mulţi dezamăgiţi, frământări interne, anti-comunicare, anti-modele, gherilă, drepturi lgbt, strigăte de luptă, atacuri, principii ferme, Clotildischisme, tabere şi socoteli.

Cultura de valori a acestui partid este în coagulare. Aici găseşti de toate pentru toţi. Dar în primul rând găseşti oameni bine intenţionaţi şi cinstiţi în proporţii confortabile. Cum găseşti şi infiltraţi ai serviciilor secrete. Ca peste tot.

Despre USR se zice în târgul nostru animat de scenarii, conspiraţii şi denunţări, că este “partidul sistemului”. Nu. Nu este partidul sistemului, ci a fost ajutat de sistem şi de Preşedinte ca el să existe şi să-i fie bine, în imperativul de a reînnoi clasa politică. În Spania, sistemul i-a inventat omologului USR, Podemos, un partid care să-l concureze, pe nume Ciudadanos, ajuns in alegerile din 2015, al treilea partid din Spania.

La noi, nu e incă cazul. Dar s-ar putea ca USR-ul să se divizeze in două partide, dacă Nicuşor Dan nu revine la matcă, într-o formă sau alta.

Iar una din aripi, cel mai probabil aripa Ghinea, va fi opţiunea celor care au grijă ca reforma clasei politice să meargă după calendarul propus.

La cum îl ştiu pe Nicuşor Dan, o va lua de la capăt. De la zero. Dar de data asta alături de o mână generoasă de parlamentari şi lideri de organizaţii.

Nu poţi spune că USR este de stânga sau de dreapta. Nici nu cred că mai e azi valabilă încadrarea. E la fel de relevantă precum cea de dreptaci, stângaci sau ambidextru. Eu unul sunt ambidextru din punct de vedere al ideologiei. Mă regăsesc şi-n stânga, şi-n dreapta.

Nu există un motiv mai bun să guvernezi decât cel al dezideratului universal al Părintelui pentru Copilul său: Educaţie, Sănătatea, Cultura Civică şi Mediul. Adică un copil educat, sănătos, cu personalitate, implicat şi care trăieşte într-un mediu curat şi sustenabil. E tot ce-şi doreşte un părinte pentru copilul său. Politicile durabile şi sustenabile devin o masă critică integratoare stângii şi dreptei. Bipolaritatea celor două doctrine nu mai reprezintă astăzi democraţia şi diversitatea pe care o pretinde “ideologia Pământului”.

Acum ceva timp, Nicuşor Dan şi-a dat demisia din partid. El a motivat astfel această decizia de a reacţiona la poziţionarea progresistă a majorităţii partidului în chestiunea drepturilor minorităţilor sexuale şi de a se opune referendumului iniţiat de Coaliţiei pentru Familie, iniţiat de BOR:

Decizia asta, în opinia mea, este greşită din trei puncte mari de vedere. Primul dintre ele este că duce dezbaterea publică către o temă nesănătoasă, adică tradiţie vs modernism/progresism şi pentru România are riscul să facă din aceasta tema principală a dezbaterii publice. Adică, nu cine fură vs cine nu fură, ci cine apară tradiţiile faţă de elemente progresiste. În peisajul ăsta, USR-ul care fusese până acum în opoziţie cu partidele vechi, partidul anti-corupţie prin excelenţă şi partidul care apără statul de drept, va deveni partidul drepturilor minorităţilor, aşa va fi el catalogat.”

Consiliul politic al USR se adună din nou în jurul datei la care, la PNL, sunt alegeri pentru un nou lider. În jur de 17 iunie. Pentru a se defini o soluţie de compromis pentru cestiunea ardentă care a despărţit apele mării în USR şi care a dus la demisia fondatorului acestui partid. Cum marile priorităţi definite ale USR nu conţin şi această dilemă pe care Vestul a rezolvat-o în diferite moduri dând celor de acelaşi sex posibilitatea de a forma o familie, adică de a se căsători şi a adopta şi copii, teofania progresistă şi ateistă aflată în litigiu va zgudui şi antagoniza cel mai nou partid din Parlamentul României.

Poporul românesc sondat s-a împărit în două felii: 70% pentru “familia tradiţională”, deci impotriva căsătoriilor gay şi a adopţiilor, şi 30% pentru liberalizare drepturilor minorităţilor sexuale. Intr-o ţară în care sărăcia reprezintă aproape două treimi, iar mai mult des peste două treimi se declară ortodocşi, tendinţele anticonservatoare, antireligioase şi progresiste vor intâmpina o rezistenţă atăt de mare încât se va isca încă un război intern de care nimeni nu are nevoie. Cu-atât mai mult USR-ul, care a început să realizeze că fără proiecte pentru comunitate, “religia anticorupţie şi anti PSD”, practicată pe toate holurile instituţiilor statului de către acest partid, nu mai poate câştiga nici simpatie, nici alegeri, ci doar epuizante şi dizolvante dezbateri şi injurături.

În jurul unei reforme ce necesită timp, dezbateri publice şi educaţie de la firul ierbii, nu poţi veni să-ţi plafonezi partidul la bazinul strict urban de centrul oraşului, chiar dacă majoritatea partidului vrea să-ndrepte o persecuţie de istorie indelungată.

Pentru că, nu-i aşa, orice partid visează să ia puterea în urma unui proces electoral pentru a-şi impune vizunea asupra reformei Statului de la butoanele acestuia.. Poziţionându-se anti “Familia Tradiţională”, USR-ul admite că niciodată nu va lua puterea, ci cel mult va putea face alianţe de guvernare cu “partidele vinovate” pe care le-a desfiinţat în discursul public de până acum.

În filmul “Gladiatorul“, generalul gladiator Maximus, intrat în arena supravieţuirii sau morţii, striga obsesiv colegilor aflaţi sub scutul falangei militare organizate: “Stay Together! Stay Together!

Cred că este mult mai important ca cel mai progresist partid să nu se rupă şi să rişte pierderea alegerilor, decât să clameze o soluţie radicală şi rapidă, pe care Parlamentul nu o va vota oricum în această legislatură.

Iar soluţia nepoziţionării de nici o parte, nu este în contractul public pe care orice votant l-a semnat cu partidul pe care l-a votat.

Iar soluţia pentru a împăca şi pe cei 30%, şi pe cei 70% şi revenirea lui Nicuşor Dan in USR, există in două variante din trei: Pro parteneriatul civil (acceptabil de ambele tabere). Contra căsătoriilor gay ( pe care majoritatea românilor nu o pot astăzi accepta)

articol preluat de pe: gandul.info