USR anunță crearea Grupului de inițiativă al campaniei Fără penali în funcții publice
USR anunță crearea Grupului de inițiativă al campaniei Fără penali în funcții publice
foto preluat de pe facebook.com/Uniunea Salvați România – USR
articol preluat de pe www.usr.ro
12 februarie 2018
În cursul acestei zile, comitetul de inițiativă al campaniei “Fără penali în funcții publice” a fost înființat în mod oficial, prin autentificarea notarială a declarației de constituire, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.
Printre membrii comitetului de inițiativă prezidat de avocatul Mihai Badea se numără filosoful și eseistul Mihai Șora; filosoful, scriitorul și membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul și membrul GDS Dan Grigore; juristul și membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanța” Oana Negru și Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum și cetățeni implicați în acțiuni civice. Cu toții și-au propus ca până la finalul anului să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat.
“Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească susținută de USR. Pentru ca proiectul de lege să ajungă pe masa Parlamentului este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale. Colectarea semnăturilor nu poate însă începe decât după obținerea avizului Consiliului Legislativ și publicarea textului în Monitorul Oficial, moment din care vom avea la dispoziție 6 luni în care intenționăm să obținem susținerea a cel puțin 500.000 de persoane.
În acest sens, se dorește ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”
Textul propus instituie așadar o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declarația Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaționale la care România este parte, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și recomandările Comisiei de la Veneția, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.
“În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an lucrurile sunt cam în același punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de niște infractori. Inițiativa aceasta este pentru ei.”, a declarat Dan Barna, președintele USR .
Toți membrii Grupului de inițiativă respectă caracteristicile impuse de lege, respectiv de a nu fi persoane alese în funcții prin vot universal, nici membri ai Guvernului, ori persoane numite de primul-ministru și nici persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice.
La nivel european, Constituții din țări precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdicții cu privire la corupție. România trebuie să se alăture acestora întrucât standardul moral al societății s-a dovedit nefuncțional și avem realitatea în care liderul partidului de guvernământ conduce după bunul plac România.
Considerăm că o astfel de măsură este imperios necesară pentru dezvoltarea României. Doar când vom avea o reglementare clară, prevazută în Constituție, în privința integrității aleșilor, țara noastră va putea avea șansa și speranța unei dezvoltări sănătoase. Cu atât mai mult cu cât mesajele protestelor din ultimul an, au exact acest numitor comun: justiție independentă și fără penali în funcții publice.
Prin susținerea acestei propuneri legislative, USR își reafirmă obiectivul de a schimba modul în care se face politică în România și angajamentul de a reprezenta vocea societății civile în Parlament și celelalte instituții publice. Toți cei care doresc să sprijine demersul nostru o pot face accesând pagina de internet www.farapenali.usr.ro.