Cui face de fapt pârtie, Băsescu?

manipulare-media1

de Silviu Pricopie

România a dat deja în primul clocot al campaniei electorale. Aseară președintele a ieșit din nou pe sticlă și în emisiunea unui mare apărător al intereselor corporatiste (n.a. a se vedea seria de emisiuni având ca subiect Scandalul Microsoft) l-a denumit – aproape cu subiect și predicat – pe V.V.Ponta drept ofițer acoperit SIE. Văleleu!… În câteva ore luase foc Facebook-ul, Twitter-ul, Internetul și probabil toate televiziunile de știri. Deontologii făceau spume la gură, blestemând și înjurând – în funcție de afinități – fie pe subiectul știrii, fie pe emitentul acesteia. Chestie de gust!

După cum au evoluat lucrurile din punct de vedere mediatic (și spectacolul încă nu s-a terminat), cunoscătorii au putut ghici o mână profesionistă care întreține văpaia, agitând și acaparând total agenda publică. Testul inițial avusese loc cu câteva săptămâni în urmă când, am asistat la auto-sacrificiul unei piese importante a jocului mediatic: Robert Turcescu. Exact la fel și pe același model îndelung studiat în laboratoarele de psihologie socială, precum cele ale unor corporații de calibrul RAND Corp., și astăzi am asistat la același spectacol: știre bombă, inflamare până la paroxism, acapararea agendei publice, eliminarea oricărui alt subiect din orizontul publicului. Efect garantat: întipărirea în mentalul colectiv al unei propoziții simple, de maxim 3-4 cuvinte. În aceeași ordine de idei, episodul Turcescu mai avusese un rol deosebit de important: demonizarea unei categorii de profesioniști, fără luarea în discuție, cu seriozitate și bună credință, a rolului și modului de acțiune al acesteia.

Toate bune și frumoase! Acum, că președintele ne-a spus care “catindat” (sic!) e Mangafaua, nu mai urmează decât să votăm în consecință. Dacă tot nu vrem… și o ținem pe-a noastră că nici un candidat nu ne reprezintă sau ne pune năpasta să preferăm vreun altul decât cel stabilit de stăpânire sau tot pe Viorel, atunci… “Pac! Scrisoarea la Războiu!...”. Dacă acesta a fost doar un croșeu la ficățelul neobișnuit cu smardoiala a bietului prim-ministru, va urma upper-cut-ul ce-l va pune definitiv la podeaua politicii, sub forma unui box-office ce va sparge toate recordurile. Prietenii știu ce și cum!… Dar să nu anticipăm și să stricăm bunătate de spectacol.

Acum haideți să vedem, ce a urmărit de fapt președintele cu această punere în scenă, demnă de Bollywood. Totul începe mult mai devreme, înainte de începerea campaniei propriu-zise. Într-o zi, tam-nesam… fără să-l întrebe nimeni, iese public și spune că el catindat ca Lenuța nu vede pe altcineva. Exact ca o nucă în perete. De ce ne-ar interesa opinia dvs. “independentă, echidistantă și apolitică”? La ultimul referendum, doar telefoanele roșii venite de pe la cancelariile europene v-au salvat scaunul. În fine. Ați spus-o, ați spus-o. Asta e. Dar oare ce a urmărit domnia sa prin acest sprijin declarat fățiș și scârbos de-a dreptul, chiar și pentru o țară cu nivelul democrației ca cel din România? Ei… aceasta este întrebarea!

manipulare_tv

Oare nu cumva domnul președinte face prin toate aceste gesturi, pârtie pentru altcineva??? Hm… Să stăm strâmb și să judecăm drept. O nominalizează pe Udrea, drept preferință a sa, știind clar că cele 7,4 milioane de anti-băsiști (rămași după ultimele zvonuri, doar vreo 5 milioane, datorită jocului infect practicat de cealaltă echipă, pe modelul naționalei lui nea Piți) vor vedea roșu în fața ochilor și vor stuchi a: “Piei Satană!” în direcția Lenuței. Nu că ar fi iubit-o foarte mult și fără “sprijinul” declarat al președintelui. Prin această mutare măiastră, Băsescu nu a făcut altceva decât să abată mânia populară anti-băsistă de la candidatul real al echipei din spatele președintelui actual. Pentru Viorel pregătise de multă vreme (a se vedea desfășurarea profesionistă a scandalului media de azi) croșeul la ficați (marea “dezvăluire” de aseară), și eventual upper-cut-ul care se pregătește febril, dacă agentu’ lu’ pește nu se potolește. Pentru Iohannis are asmuțit deja dulăul ANI, care – ca prin minune – cu vreo câteva zile înainte de alegeri va demonstra în justiție incompatibilitatea neamțului, cu funcția de catindat.

Și acum… ghici Macovei, pentru cine a tot făcut pârtie în mod febril, în tot acest timp, președintele Băsescu?  :-)

articol preluat de pe http://silviupricope.wordpress.com/