Calendar Ortodox 13 mai 2023

Sfânta Muceniță Glicheria. Prăznuirea sa de către Biseriva Ortodoxă se face la data de 13 mai - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sfânta Muceniţă Glicheria (secolul al II-lea)

foto preluat de pe ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 13 mai 2023

Sf. Mc. Glicheria;

- Sf. Serghie Mărturisitorul

 

Sfânta Muceniţă Glicheria

Sfânta Muceniţă Glicheria a trăit în zilele împăratului roman Antonin Piul (138-161) şi a guvernatorului Savin, care stăpânea în Grecia. Ea făcea parte din rândul creştinilor care trăiau în Trianopol, cetatea Traciei, adunându-se în toate zilele pentru a aduce slavă lui Dumnezeu. Împăratul Antonin fiind păgân a trimis poruncă pretutindeni ca toţi să aducă jertfe idolului păgân Zeus, însă Sfânta Glicheria, însemnându-se cu semnul crucii, a mers la dregător şi a mărturisit că este creştină şi roabă a lui Dumnezeu.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfântul Serghie Mărturisitorul

articol preluat de pe www.calendar-ortodox.ro

Acesta fiind de neam slăvit şi mare, şi după suflet s-a dovedit mare. Căci stând înaintea împăratului Teofil cel prigonitor şi fără de Dumnezeu, acuzat că se închină sfintelor icoane şi, legându-i-se grumajii cu o funie a fost purtat şi înconjurat prin mijlocul uliţei celei pline de popor, suferind scuipări şi ocări şi luându-i-se toată averea, şi în temniţă rău pătimind şi cu toată casa sa totodată cu femeia şi cu copiii a fost izgonit. Şi de necazurile înstrăinării îndestulându-se şi luptându-se cu diferite scârbe, a fost chemat de Dumnezeu, şi s-a dus ca să câştige vrednice răsplătiri de la Hristos, Cel care dă răsplata nevoinţei.

cititi mai mult despre Sfântul Serghie Mărturisitorul si pe stilvechi.ro