(avaaz.org) Hai să oprim decapitarea și crucificarea acestui tânăr!

Ali Mohammed al-Nimr (condamnat la executie in Arabia Saudită) - foto: avaaz.org

Hai să oprim decapitarea și crucificarea acestui tânăr!

foto si articol: avaaz.org

adresată Președintelui Obama, Premierului Cameron, Cancelarului Merkel, oficialilor ONU și tuturor liderilor lumii:

Arabia Saudită se pregătește să îl execute pe Ali Mohammed al-Nimr, un tânăr de 21 de ani. După decapitare, cadavrul său va fi expus în public. Experții în drepturile omului susțin că mărturisirea a fost obținută sub tortură, că tânărul era încă minor în momentul condamnării și că execuția e ilegală. Vă cerem să convingeți autoritățile saudite să oprească execuția și să solicitați o reevaluare a noului rol primit de Arabia Saudită în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Trebuie să ne asigurăm că guvernele care veghează asupra drepturilor omului le respectă la rândul lor.

Dragi prieteni,Arabia Saudită se pregătește să decapiteze și să crucifice în public un tânăr de 21 de ani. E vorba de aceeași țară care tocmai a primit un rol-cheie în Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite. Dacă nu ar fi tragic, ar fi de-a dreptul hilar!

Ali Mohammed al-Nimr a fost arestat la 17 ani pentru că a participat la demonstrații împotriva guvernului și a fost condamnat pe baza unei confesiuni obținute prin tortură. Iar acesta nu e un caz singular! Arabia Saudită a executat peste 100 de persoane anul acesta, adică o persoană la două zile!

Franța a cerut deja oprirea execuției, dar Statele Unite, Germania și Marea Britanie au, la rândul lor, relații foarte strânse cu regimul. Dacă vom crește presiunea asupra liderilor acestor țări, îi putem convinge să apeleze la partenerii lor saudiți pentru a îl salva pe Ali. Semnați acum petiția urgentă. Hai să oprim această farsă la adresa drepturilor omului. Ali ar putea fi executat în orice moment:

SEMNAȚI AICI!

Arabia Saudită conduce un comitet al ONU care selectează raportori și experţi independenți. Dar cazul lui Ali dovedește, o dată în plus, cât de absurdă e această funcție. Experții în drepturile omului spun că e vorba de o ”execuție arbitrară”, interzisă prin Convenţia ONU privind drepturile copilului, pentru că Ali va fi executat pentru fapte comise în timp ce era minor. Ali este nepotul unui șeic șiit, care a fost condamnat la rândul său la moarte.

Execuția mai poate fi oprită doar dacă devine evident că acest gest va fi taxat foarte dur de către partenerii internaționali.

Guvernele menționate mai sus au relații comerciale nefaste – dar strânse – cu Arabia Saudită, unde vând arme și/sau cumpără petrol. Știm că opinia lor contează. Anul acesta l-am convins pe vicecancelarul german să apeleze la autoritățile saudite pentru a opri o posibilă execuție și torturarea bloggerului Raif Badawi. Sigmar Gabriel ne-a urmat îndemnul, iar Raif Badawi e încă în viață și n-a mai fost biciuit de câteva luni, deși se află în continuare în închisoare.

Hai să convingem aceste țări să apeleze la aliații lor saudiți pentru a le cere să oprească execuția și să ceară o reevaluare a noului rol al Arabiei Saudite în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Semnați acum petiția urgentă pentru a salva un om de la moarte:

SEMNAȚI AICI!

Comunitatea noastră și-a unit forțele în numeroase rânduri pentru a protesta și opri atrocitățile atunci când regimurile abuzive au încălcat drepturile fundamentale ale omului. E timpul să ne unim vocile pentru Ali.Cu speranță și determinare,
Alice, Melanie, Marie, Alex, Marigona, Maria Paz, Spyro și întreaga echipă AvaazSURSE (ÎN ENGLEZĂ):

France urges Saudi Arabia to cancel death penalty for youth (Gulf Times)
http://www.gulf-times.com/region/216/details/456125/france-urges-saudi-arabia-to-cancel-death-penalty-for-youth

U.N., rights groups call on Saudi Arabia to spare man from beheading, crucifixion (CNN)
http://edition.cnn.com/2015/09/23/middleeast/saudi-arabia-ali-al-nimr-execution/

Saudi Arabia executes ‘a person every two days’ as rate of beheadings soars under King Salman (The Independent)
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-executions-amnesty-international-beheadings-death-sentences-rate-under-king-salman-10470456.html

Saudi Arabia and France ink $12bln deal (Al Arabiya)
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/06/24/France-Saudi-Arabia-to-ink-12bln-arms-deal.html

Yemen and the scandal of UK arms sales to Saudi Arabia (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/17/yemen-and-the-scandal-of-uk-arms-sales-to-saudi-arabia

articol preluat de pe: https://secure.avaaz.org