(Alexandru Herlea – La Maison Roumaine): Stranii neconcordanțe la Simpozionul IICCMER de aniversare a lui Paul Goma

Simpozionul internaţional „Paul Goma - 80 de ani”, organizat de IICCMER în luna septembrie - foto: iiccr.ro

foto: iiccr.ro
articol: taranista.wordpress.com

Alexandru Herlea - foto: facebook.com

Alexandru Herlea – foto: facebook.com

29 septembrie 2015

IICCMER : Simpozionul « Paul Goma – 80 de ani » – stranii neconcordante

Intre comunicatul de presa care anunta simpozionul si cel care relateaza desfasurarea lui sunt diferente de fond. Primul precizeaza : «Lucrarile Simpozionului se concentreaza pe evocarea personalitatii si operei lui Paul Goma in contextul exilului românesc si al vietii societàtii românesti in postcomunism» : clar simplu si corect (n.n. comunicatul îl găsiți aici - link actualizat 30 martie 2020). Cel de al doilea afirma insa: «Momentul aniversar a tintit asadar activitatea sàrbàtoritului de dinaintea càderii regimului Ceausescu. In acest context, polemicile din postcomunism generate de o personalitate complexà nu au facut obiectul evenimentului organizat de IICCMER» (citiți comunicatul aici).

Asociatia «La Maison Roumaine», a carui membru este Paul Goma, considera de datoria ei sa atraga atentia asupra acestei neconcordante. Ce se ascunde in spatele ei: lipsa de profesionalism, cautarea unui compromis sau mai degraba o incercare de manipulare ? Fiind vorba de o aniversare este inacceptabil, ca sa nu spun jignitor, ca opera si activitatea cuiva sa fie prezentate trunchiat, selectiv si sa se mai si sublinieze acest lucru. Paul Goma, cu care am vorbit astazi, nu stia nimic. Cum explica IICCMER ca in cadrul simpozionului aniversar nu s-a vorbit si de opera lui Paul Goma scrisa dupa decembrie 1989, de ce a fost ea cenzurata? Sa fie din cauza legii 217 cunoscuta sub numle de lege antilegionara ; nu a fost ea oare catalogata de Presedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, drept lege stalinista ? De ce nu s-a dorit ca atitudinea lui Paul Goma fata de detinatorii puteri reale de dupa decembrie ‘89, aceiasi care o detineau si in epoca comunista, sa fie cunoscuta? Raspunsul este evident ; probabil ca IICCMER, organism guvernamental, trebuie sa respecte indicatile primite si sà se incadreze in anumite limite. Trist constat, el caracterizeaza situatia din Romania de astazi, in totalitatea ei.

Alexandru Herlea,

Președintele Asociației La Maison Roumaine,

Paris, 28 septembrie 2015

_______________

ACTUALIZARE la 30 martie 2020:

Primul comunicat, cel care anunţa simpozionul, a dispărut între timp de pe site-ul IICCMER (în mod cu totul nesurprinzător, de altfel). În prezent am mai găsit comunicatul citat pe Internet doar pe site-urile HistoriaZiare live, şi Active News.

Ca atare, am decis să reproduc în întregime comunicatele IICCMER referitoare la acest simpozion (citeşte în continuare pe blogul Ţărănista)

articol preluat de pe: https://taranista.wordpress.com


 

Ion Varlam - foto: taranista.wordpress.com

Ion Varlam – foto: taranista.wordpress.com

taranista.wordpress.com: Ion Varlam: Scrisoare către Radu Preda, preşedintele IICMER, cu prilejul Simpozionului aniversar Paul Goma – 80 de ani


 

Alexandru Herlea alături de Paul Goma – Paris, 1 octombrie 2015 -  foto: taranista.wordpress.com

Alexandru Herlea alături de Paul Goma – Paris, 1 octombrie 2015 – foto: taranista.wordpress.com

taranista.wordpress.com: Asociaţia La Maison Roumaine: La Multi Ani Paul Goma !