(mediafax.ro) Un irlandez stabilit în România organizează la Săpânţa un festival de promovare a tradiţiilor
Peter Hurley
foto: mediafax.ro
articol: mediafax.ro
27 iulie 2014
Un irladez în vârstă de 46 de ani, stabilit din 1994 în România, ţara de care s-a “îndrăgostit iremediabil” şi despre care nu ştia unde se află pe hartă, organizează de cinci ani, la Săpânţa, un festival unic de promovare a tradiţiilor maramureşene – “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.
Peter Hurley a păşit prima dată în România în 1994 şi de atunci s-a stabilit definitiv aici. A învăţat să vorbească aproape perfect româneşte, cu un uşor accent irlandez, poartă cu mândrie costumele populare româneşti despre care spune că sunt “impresionante” şi crede că românii au o energie pozitivă, deşi se confruntă tot timpul cu greutăţi.
“Am decis că vreau să locuiesc în Europa de Est în 1993, după ce am făcut o scurtă vizită la Praga. Mi-am spus atunci că în momentul în care voi avea ocazia să mă mut în această parte a lumii, o voi face. Şi ocazia s-a ivit în 1994, când m-a sunat un prieten şi mi-a propus să mă mut în România, să pornim o firmă de consultanţă în marketing. Am acceptat fără să stau pe gânduri, deşi nici nu ştiam unde se află România pe hartă”, a povestit Peter Hurley corespondentului MEDIAFAX.
Zis şi făcut. Tânărul atunci în vârstă de 26 de ani şi-a luat bagajele şi a venit în România, s-a stabilit în Bucureşti şi, împreună cu prietenul său, a pus bazele a două firme de publicitate.
Peter Hurley spune că timp de 15 ani a fost fidel acestui domeniu, însă din 2009 a decis că este timpul să promoveze tradiţiile româneşti, aşa că a înfiinţat o asociaţie interculturală de tradiţii şi a început să promoveze România, ţara despre care spune că a devenit a doua sa patrie.
Irlandezul, îmbrăcat într-o cămaşă populară din zona Maramureşului, este energic şi vorbeşte cu drag despre români şi obiceiurile lor, despre care crede că ar trebui promovate mai mult.
“Vorbim despre o civilizaţie mare, rurală, vie, care este autentică şi spectaculoasă. În momentul în care vezi pentru prima dată o astfel de civilizaţie, mă refer la cineva ca mine, care nu a ştiut ce este aici până nu am venit prima dată, ţi se răstoarnă multe lucruri în cap. Vezi ceva ce nu ai văzut niciodată, nu ai crezut că există aşa ceva”, spune Peter Hurley.
Irlandezul crede că tradiţiile româneşti s-au conservat destul de bine în spaţiul intracarpatic datorită “poziţiei geopolitice a României, ortodoxiei şi comunismului, care a împiedicat dezvoltarea”.
“Acum, mai important este ca românii să conştientizeze că tradiţiile lor sunt o comoară vie şi fragilă”, este de părere Peter Hurley, iar în ochi i se citeşte entuziasmul când vorbeşte despre acest subiect.
Hurley se declară îndrăgostit iremediabil de România şi spune că în timp şi-a format o părere bună despre români, pe care îi vede “încărcaţi de o energie pozitivă, deşi luptă zi de zi cu greutăţile”.
“Opinia mea despre România s-a format în România, trăind împreună cu românii. Spre deosebire de alţii din Vest, care au opinii deformate şi nu tocmai pozitive. Partea bună este că opiniile lor deformate sunt greşite”, crede bărbatul, care spune că nici nu se gândeşte să se mute în altă ţară.
cititi mai mult pe mediafax.ro