Raport Avaaz.org – rețea pentru campanii internaționale cu peste 41 milioane de membri

foto - avaaz.org
Am contribuit la adoptarea primei Agende europene pentru migrație

EU migrants

După ce mii de refugiați s-au înecat în Mediterană la începutul acestui an, Comisia Europeană a propus în sfârșit o Agendă privind migrația, pentru ca sarcinile de salvare, transfer și relocare a refugiaților să fie împărțite pe tot continentul. Am trecut imediat la fapte pentru a susține această inițiativă:

 • Pentru început, am strâns și am donat 500.000 de dolari celei mai eficiente misiuni private de salvare din Marea Mediterană - Migrant Offshore Aid Station (MOAS) - care a salvat peste 7.000 de vieți anul acesta. Am susținut de asemenea o organizație locală care oferă asistență copiilor imigranți fără părinți, aflați în pericolul de a cădea victime traficului de persoane, iar membrii Avaaz din Grecia s-au oferit să ajute chiar la fața locului.
 • Am lansat din propriile fonduri o misiune Avaaz de salvare în insulele grecești, unde numeroase familii de sirieni sosesc în fiecare zi în bărci șubrede. Am oferit adăpost și truse sanitare câtorva mii de refugiați. Puteți citi mai multe despre asta pe blogul colegului nostru, Mike Baillie.
 • În același timp, am creat o rețea europeană de voluntariat pentru soluționarea crizei refugiațilorPeste 1.600 de membri Avaaz s-au înscris pentru a lua parte la diverse proiecte, pe tot cuprinsul continentului. În Grecia, Malta și Italia, membrii Avaaz ajută familiile care abia au sosit pe mare să se integreze. În Germania și Franța, ei își deschid ușile pentru a găzdui refugiați, iar în Marea Britanie ajută refugiații sirieni să se reinstaleze.
 • Am făcut și lobby: 450.000 de membri Avaaz din Europa au cerut măsuri urgente pentru soluționarea acestei crize, iar petiția a fost înmânată tuturor șefilor de stat din UE și comisarilor europeni pentru Migrație. În plus, 65.000 dintre noi au trimis mesaje personale către ministere, iar campania Avaaz a ajuns în atenția liderilor de la cel mai înalt nivel. Un consilier important al președintelui Juncker ne-a scris pentru a ne mulțumi pentru această”frumoasă inițiativă”.
 • Atunci când, după săptămâni de negocieri fără rezultat, am aflat că Polonia, Austria și Spania blocau acordul, le-am asaltat ministerele cu telefoane, iar voluntarii Avaaz au făcut un video cu sirieni care fac apel la ministrul spaniol pentru azil. Înregistrarea a făcut ocolul presei.

Împreună, le-am arătat politicienilor că cetățenii Europei vor să ajute refugiații și am reușit să contrăm discursul xenofob cu acte de compasiune. Iar acum, avem și un acord: UE a triplat bugetul alocat misiunilor de căutare și salvare din Marea Mediterană și va oferi adăpost la peste 50.000 de refugiați care au fugit din zone de război. E un prim pas, dar dimensiunile acestei crize umanitare ne cer să continuăm să facem presiuni pentru a crește numărul căilor sigure de acces în Europa – singura cale prin care putem ajuta aceste familii disperate și opri traficul ilegal.

Cinci economiști de renume i-au scris Angelei Merkel, pentru a o avertiza în privința politicilor de austeritate din Grecia

Greek austerity

Când poporul grec a spus NU politicilor de austeritate printr-un referendum, iar liderii UE au amenințat cu excluderea Greciei din zona euro, Avaaz a coordonat redactarea unei scrisori deschise adresată cancelarului german și semnată de cinci economiști de renume mondial, printre care Thomas Piketty și Jeffrey Sachs. Apelul economiștilor a însoțit, pe verso, o petiție Avaaz cu 530.000 de semnături. Scrisoarea a făcut ocolul presei germane și internaționale. Impactul ei a fost atât de mare, încât ministrul de Finanțe german i-a cerut economistului Ludger Schuknecht să scrie un răspuns într-un ziar important, iar dezbaterea e din ce în ce mai aprinsă. Vom continua să lansăm acțiuni pentru a schimba perspectiva economică dominantă în Germania și a elibera Grecia de politicile de austeritate devastatoare și dovedit ineficiente.

Am convins Benetton să plătească compensații victimelor tragediei de la Rana Plaza

Benetton Victory
Benetton Delivery

După doi ani de refuzuri ferme, am convins Benetton să își schimbe poziția. Iată cum am făcut asta:

 • Am lansat și înmânat o petiție cu un milion de semnături adresată firmei Benetton.
 • Membrii Avaaz din întreaga lume au luat cu asalt conturile de Facebook și Twitter ale companiei, trimițând mii de comentarii. Iar când au început să ne ascundă postările, le-am înzecit!
 • Le-am dat o lovitură în propriul teren, punând în circulație panouri mobile în jurul sediului principal din Italia, timp de mai multe zile, până când poliția a venit să ne oprească. Dar nu ne-au prins nepregătiți: avocatul nostru a luat legătura cu ei prin telefon și polițiștii s-au retras.
 • Am convins mai multe personalități importante să se adreseze CEO-ului Benetton pe această temă.
 • Am transmis un apel emoționant către angajații Benetton prin reclame bine plasate pe Facebook.
 • Nu în ultimul rând, ne-am angajat într-un dialog direct și constructiv cu directorii companiei.

Benetton a reacționat oferind banii necesari și chiar a mulțumit Avaaz pentru rolul important și pozitiv pe care l-a jucat în acest proces! Acum, schema de compensare are suficiente fonduri, iar lucrătorii și familiile lor vor primi despăgubiri complete. Această poveste de succes ar putea revoluționa drepturile lucrătorilor de pretutindeni.

Am strâns impresionanta sumă de 2.6 milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Nepal 

Nepal earthquake

Când am aflat de urmările devastatoare ale cutremurului din Nepal, am trecut imediat la fapte și am găsit o scurtătură prin hățișul birocratic pentru a îi ajuta cât mai repede pe oamenii aflați în impas. Datorită parteneriatelor noastre cu peste zece organizații umanitare locale, corturile, mâncarea, medicamentele și alte ajutoare finanțate de comunitatea noastră au fost deseori primele care ajungeau în satele devastate. Fondurile strânse de noi sunt folosite acum pentru reconstruirea școlilor și a unităților sanitare în cele mai afectate regiuni, ajutând nenumărați oameni să își recapete speranța în viitor. Abari, una dintre organizațiile care construiesc școli și case, ne-a trimis un mesaj de recunoștință:”În timp ce clădirile încă se prăbușeau în Nepal din cauza replicilor puternice, Avaaz a luat legătura cu noi, a înțeles dimensiunea problemei și a coordonat fondurile – totul în mai puțin de 24 de ore. Felul în care iau decizii și acționează e impresionant.”

Am făcut presiuni pentru ca țările G7 să își ia angajamentul de a renunța la combustibili fosili pentru totdeauna 

G7 climate heroes

După zeci de ani de poluare masivă și amânare a singurei soluții viabile – trecerea la energie curată 100% – G7 și-a propus în sfârșit ca obiectiv pe termen lung renunțarea totală la combustibilii fosili. Timp de 2 ani, comunitatea noastră a făcut presiuni puternice pentru acest obiectiv. Iată doar câteva dintre realizările noastre:

 • Am jucat un rol de frunte în organizarea Marșului global pentru climă, o acțiune de proporții, care a scos în stradă, într-un moment-cheie, aproape 700.000 de oameni.
 • Zeci de lideri au primit petiția noastră pentru energie curată 100%, care are acum 2.7 milioane de semnături.
 • Am organizat nenumărate demonstrații, întâlniri de lobby la nivel înalt, sondaje de opinie și campanii de publicitate – toate finanțate de comunitatea noastră.
 • Am făcut timp de trei luni presiuni continue asupra liderilor G7, în special asupra cancelarului german Angela Merkel, pentru ca acest obiectiv să ajungă pe agenda discuțiilor și să fie adoptat.

Dați click aici pentru a afla mai multe detalii despre eforturile noastre de a obține această victorie incredibilă.

Am donat peste 2.5 milioane de dolari pentru a lupta împotriva Ebola și epidemia e aproape oprită! 

Ebola news

E o mare realizare. Acest monstru amenința întreaga lume și ar fi putut ucide milioane de oameni. Dar lumea și-a unit forțele pentru a îl opri, iar Liberia a declarat recent că a reușit să oprească epidemia. Cum am contribuit la asta?

 • Comunitatea noastră a donat 2.5 milioane de dolari celor mai bune misiuni de ajutor umanitar din prima linie a frontului. Datorită vitezei și flexibilității cu care am coordonat finanțările, ajutorul nostru a fost extrem de eficient. Organizația Partners in Health ne-a transmis următorul mesaj: Vă suntem foarte recunoscători pentru susținere și pentru flexibilitatea pe care ne-ați oferit-o în privința utilizării fondurilor. Această flexibilitate a fost vitală.”
 • Peste 4.000 dintre noi s-au oferit să meargă în Africa de vest pentru a lupta la fața locului cu Ebola. Voluntarii Avaaz au jucat un rol important la fața locului, în diverse acțiuni, de la prevenirea transmiterii bolii de la pacient la doctor până la construirea de unități sanitare.

Faptul că Ebola a fost oprită în Liberia și face mult mai puține victime în țările vecine este o victorie uriașă pentru umanitate. Sunt foarte mândru de comunitatea noastră, pentru că am dovedit că oamenii de pretutindeni sunt gata să riște totul pentru îi ajuta pe cei aflați în dificultate într-un colț îndepărtat al planetei. E mai clar ca niciodată că investițiile în sistemul de sănătate public sunt vitale pentru această regiune.

Am convins Barclays să își retragă investițiile din industria de apărare israeliană 

Israel-Palestine

După atacurile oribile asupra Fâșiei Gaza de vara trecută, Avaaz a lansat cea mai mare campanie globală pentru retragerea investițiilor din toate timpurile, cerând unor companii mari să sisteze orice operațiuni sau contracte cu firme care sunt implicate în acțiunile ilegale de ocupație și reprimare a palestinienilor. Arhiepiscopul emerit Desmond Tutu și Russell Brand s-au alăturat apelului nostru, ca șialte organizații. Echipa Avaaz s-a întâlnit apoi cu reprezentanții Barclay pentru a le arăta de ce e vital să își retragă investițiile din firma de armament Elbit Systems. Am fost informați acum că Barclays nu deține acțiuni ale firmei Elbit System, nici în calitate de beneficiar și nici în calitate de reprezentant al clienților săi. Barclays a confirmat deci că nu recomandă clienților săi acțiunile firmei Elbit Systems. Victorie!
Vom continua să facem presiuni pentru a convinge și alte companii care finanțează ocupația Palestinei să se retragă și să respecte legea internațională.

Am susținut lupta pentru dreptate a lui Liz, supraviețuitoarea unui oribil viol din Kenya 

Justice for Liz

Liz, o tânără de 16 ani, a apelat la poliție după ce a fost violată de șase bărbați care i-au aruncat apoi trupul inconștient într-o latrină adâncă de 6 metri. Polițiștii i-au pus pe violatori să tundă gazonul din fața secției, după care i-au eliberat! Când am aflat despre acest caz, am lansat un apel global de proporții și am continuat să luptăm:

 • Am înmânat petiția unor înalți funcționari, inclusiv din Ministerul de Justiție.
 • Am bombardat politicienii și poliția cu mesaje prin intermediul rețelelor sociale.
 • Am trimis un anchetator la fața locului pentru descoperirea probelor.
 • Am colaborat cu câteva orgzanizații extraordinare din Kenya pentru a organiza un marș de amploare, prin care am cerut implicarea unui procuror special pentru prezentarea cazului în fața Curții.

Într-un final, adupă aproape doi ani, un judecător i-a condamnat pe trei dintre violatori la 15 ani de închisoare. Terry Kunina, una dintre liderele mișcării pentru drepturile femeilor din Kenya a declarat următoarele: “Campania Avaaz a adus acest caz în atenția întregii lumi. Dacă situația lui Liz nu ar fi fost cunoscută în toată lumea, sunt convinsă că acest caz nu ar fi ajuns acolo unde e astăzi. Liz are acum o șansă la o viață mai bună.”

Iar autoritățile kenyene știu că lumea e cu ochii pe ele și le va trage la răspundere pentru abuzurile comise.

Pe lângă toate aceste victorii, Avaaz a crescut suficient de mult pentru a înființa 18 echipe naționale. Numărul și impactul campaniilor noastre au crescut, din Germania până în Brazilia și din Africa de Sud până în Rusia. Am reușit toate astea datorită angajamentului nostru, al tuturor, față de această comunitate incredibilă. Ne implicăm semnând petiții, recomandând campanii prietenilor, făcând donații sau investind timp în voluntariat sau alte activități și reușim astfel să creăm o forță colectivă, magică și foarte puternică.

În lume se întâmplă multe lucruri înspăimântătoare, dar hai să ne oprim un moment pentru a simți afecțiunea și căldura care ne unesc. Suntem 41 de milioane de suflete care luptă împreună, săptămână de săptămână, iar asta are impact asupra unora dintre cele mai complexe probleme ale timpurilor noastre.

Hai să continuăm să strălucim împreună!

Cu multă dragoste, respect și mai ales recunoștință,

Ricken, Alice, Emma, Danny, Nataliya, Marigona și întreaga echipă Avaaz

PS: Dacă îți place ce facem, poți DONA CHIAR ACUM pentru a ne ajuta să ne continuăm eforturile. Spre deosebire de marea majoritate a organizațiilor globale, Avaaz este finanțată și ghidată în proporție de 100% de comunitatea noastră, adică de fiecare dintre voi. Refuzăm orice sprijin din partea guvernelor, corporaţiilor, fundațiilor și chiar și donații private care depășesc suma de 5.000 de euro. Ne bazăm doar pe mici contribuții online pentru a ține în viață aceastăcomunitate magică.Avaaz.org este o rețea pentru campanii internaționale cu peste 41 milioane de membri
, care luptă pentru a se asigura că deciziile globale reflectă viziunea şi valorile cetăţenilor lumii.(“Avaaz” înseamnă în multe limbi “voce” sau “cântec”.) Membrii Avaaz vin din toate colțurile lumii; echipa noastră e răspândită în 18 țări de pe 6 continente și operează în 17 limbi diferite. Află mai multe despre cele mai mari campanii Avaaz aici, sau urmărește-ne pe Facebook sau Twitter.


Ai devenit membru al mișcării Avaaz și ai început să primești mesajele noastre pentru că ai semnat campania “ACTA: The new threat to the net” pe data de 2012-02-05, folosind adresa de e-mail mihaiverzea@gmail.com.
Pentru a te asigura că mesajele noastre ajung în Inbox, te rugăm să adaugi adresa avaaz@avaaz.org în registrul de adrese. Dacă vrei să îţi schimbi adresa de e-mail, limba sau alte informaţii, contactează-ne. Pentru a te dezabona, dă click aici.

Dacă vrei să contactezi Avaaz, scrie-ne prin intermediul formularului pe care îl găseşti aici:www.avaaz.org/ro/contact sau sună-ne la numărul +1-888- 922-8229 (US).