(Andrei Popescu) Mii de protestatari cer demisia premierului islandez în urma scandalului PanamaPapers

Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama - Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images) - foto: preluat de pe: epochtimes-romania.com

Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama – Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

Mii de protestatari cer demisia premierului islandez în urma scandalului PanamaPapers

foto: preluat de pe: epochtimes-romania.com
articol: Andrei Popescu – epochtimes-romania.com

5 aprilie 2016

Premierul islandez a respins apelurile de a demisiona în urma acuzaţiilor că a ascuns milioane de dolari sub forma investiţiilor în străinătate.

Mii de oameni au protestat luni în piaţa din faţa Parlamentului islandez din capitala Reykjavik, cerându-i premierului Sigmundur David Gunnlaugsson să se retragă, după ce informaţiile publicate recent în legătură cu scandalul PanamaPapers au arătat că acesta, împreună cu soţia – a cumpărat o companie în Insulele Virgine Britanice în 2007.

Conform documentelor publicate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), Gunnlaugsson, a înfiinţat în 2007, împreună cu viitoarea sa soţie, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când i-a vândut în 2009 pentru suma simbolică de un dolar, conform Agerpres.

La solicitările presei ca parlamentarii să dea un vot de neîncredere, premierul islandez, în vârstă de 41 de ani, a răspuns sfidător luni în Parlament: “Nu am luat în considerare demisia din cauza acestei chestiuni şi nici nu voi demisiona”.

Chestiunea este sensibilă în Islanda, o ţară lovită dur când, la ultima criză financiară, bancheri de rang înalt au folosit companii paravan în paradisuri fiscale pentru evaziune.

Poliţia a precizat că numărul manifestanţilor a fost luni mai mare decât cel din 2009, când protestele au condus la înlăturarea guvernului de dreapta, acuzat de prăbuşirea sistemului bancar islandez în 2008.

Ales premier în 2013, Gunnlaugsson a promovat o îndepărtare de vechea gardă politică, acuzată că a ignorat riscul unor investiţii bancare.

În ceea ce priveşte compania Wintris, Gunnlaugsson a vândut acţiunile sale soţiei cu o zi înainte de intrarea în vigoare a unei legi islandeze pe baza căreia premierul ar fi trebuit să declare deţinerea companiei, considerată un conflict de interese.

Wintris a pierdut bani ca urmare a crizei financiare din 2008 ce a paralizat Islanda şi acum pretinde un total de 515 milioane de coroane islandeze (4,2 milioane de dolari) de la cele trei bănci islandeze falimentate: Landsbanki, Glitnir şi Kaupthing.

Liderii din opoziţie îl acuză pe Gunnlaugsson de conflict de interese pentru că în calitatea de premier a fost implicat în negocieri cu băncile, în ciuda faptului că fusese implicat financiar.

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

#Iceland: An estimated 22,000 protesters demonstrated in #Reykjavik’s Austurvöllur Square today demanding PM Sigmundur…

Posted by Revolution News on 5 Aprilie 2016

Icelanders are throwing yogurt at Parliament over the Panama Papers

Posted by Mashable News on 4 Aprilie 2016