Amendament la legea bugetului, depus de către Claudiu Năsui, parlamentar USR

Claudiu Nasui, deputat USR, membru în comisia de buget-finanțe din Parlamentul României - foto: digi24.ro

Claudiu Nasui, deputat USR, membru în comisia de buget-finanțe din Parlamentul României

foto: digi24.ro
articol: Teodora Ghenciu

 

De ce a votat USR împotriva bugetului

09 februarie 2017

Claudiu Nasui, membru în comisia de buget-finanțe din Parlament, a declarat că partidul din care face parte a votat împotriva bugetului deoarece este un buget care supraestimează veniturile României și din cauza căruia, atunci când va veni descreșterea economică, echilibrul bugetar nu va putea fi menținut. Deputatul USR a vorbit, într-un interviu pentru 24 de minute, despre amendamentul introdus la legea bugetului prin care sunt atenuate efectele ordonanței 9/2017, despre ancheta privind rectificările bugetare efectuate de Guvernul Cioloș în anul 2016, și despre cum funcționează Parlamentul României. Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai jos.

Este un buget care supraestimează veniturile, a pus o creștere economică de 5,2 la sută prevăzută pentru 2016, în condițiile în care mai toți observatorii internațional prevăd 3,7 – 3,8. Însuși ministrul Finanțelor căutând exemple de creșteri mari care să fie prevăzute de partenerii României, nu a găsit. Cea mai mare creștere pe care a găsit-o e de 4,8 la Fitch, o agenție de rating, care nu știu câtă atenție dă României pentru că România nu e un jucător mare pe piețele internaționale. Deci avem un buget care dacă nu reușește 5,2 la sută avem probleme. În condițiile acestea veniturile sunt masiv supraestimate, iar noi avem deficit de 2,98 la sută. Deci practic suntem la limită. Nu mai avem unde să scădem. Dacă nu realizăm ținta asta extrem de ambițioasă, avem probleme. Nouă la toate problemele pe care le-am ridicat, la toate amendamentele pe care le-am adus ni s-a spus că vedem la rectificare. Nu este un buget serios făcut. Atunci când ai o grămadă de probleme și spui că se vor rezolvat la rectificare, nu poți să spui că ai făcut exercițiul bugetar corect”, a spus deputatul USR.

Claudiu Nasui a precizat că decizia Guvernului de a merge cu cheltuieli la maxim este sinucigașă.

Riscurile sunt să ne supraîncălzim, probabil că vom avea creștere, dar nu de 5,2 la sută. Vom merge cu un deficit foarte mare, pentru că știți cum e veniturile nu sunt certe, dar cheltuielile pot fi,depinde ce semnează autoritățile locale și autoritățile publice, riscul este să facem deficit într-o perioadă cu creștere economică și atunci când vine descreșterea economică noi nu o să mai putem să ne menținem echilibrul bugetar prin a face atunci deficit. Pentru că noi vom fi la maxim în perioada de creștere economică. Practic noi acum puteam să facem surplus, dar măcar să fim pe zero. Din păcate noi mergem cu cheltuieli la maxim, lucru care e sinucigaș”, a adăugat Claudiu Nasui.

articol preluat de pe: digi24.ro