Proiecte prioritare ale USR pentru guvernare

Uniunea Salvați România - foto: facebook.com

Uniunea Salvați România

foto si articol: facebook.com

28 noiembrie 2016

 

Noi vrem sa desființăm pixul cu care se alocă bani în mod arbitrar

 

Am prezentat astăzi, (28 noiembrie 2016) împreună cu Cristian Ghinea, Florina Presadă, Dan Barna și Cătălin Drulă proiectele pe care USR le va propune viitorului guvern. De includerea proiectelor în programul de guvernare depinde susținerea viitorului Guvern. USR nu va susține un guvern cu persoane controversate și respingem categoric orice alăturare de PSD.

 

Proiecte prioritare ale USR pentru guvernare

I) Extinderea Programului ”Școală pentru toți” la toate școlile sătești subvenționarea per elev a activităților ”Școală după Școală”

II) Plan de Investiții în Infrastructura de Sănătate

III) Infrastructură: finanțare predictibilă, simplificare-debirocratizare
și un nou început pentru proiectele de autostrăzi

IV) Crearea unui fond unitar de dezvoltare a României, prin unificarea bugetelor naționale de dezvoltare cu fondurile europene / Eliminarea principalei surse de corupție politică din România

V) Eliminarea risipei din banul public

VI) Reorganizarea cadrului de susținere a antreprenorialului și orientarea
spre creșterea valorii adăugate în economie

VII) Promovarea Grupurilor de Acțiune Locală ca instrument de ridicare a satului românesc.

VIII) Fond Național de Reabilitare a Clădirilor cu Risc Seismic

 

I) Extinderea Programului ”Școală pentru toți” la toate școlile sătești subvenționarea per elev a activităților ”Școală după Școală”

România și-a propus prin Strategia 2020 reducerea ratei părăsirii timpurii a școlii de la 19% la 11% până la finele deceniului. Clasa politică din România a ignorat sistematic problema abandonului școlar, grav îndeosebi în zonele rurale și în pungile de sărăcie din orașe. Este o bombă socială cu efect pe termen lung, pe care politicienii o ignoră – copiii nu votează. Abia Guvernul Cioloș a lansat – în cadrul Pachetului Anti-sărăcie – Programul ”Școală pentru toți”, care alocă 173 de milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman pentru dezvoltarea de proiecte la nivelul școlii. Acest Program este la început. Chiar dacă impactul scontat este semnificativ, e nevoie de mai mult pentru o schimbare sistemică care să aducă România cel puțin la media europeană a abandonului școlar. ”Școală pentru toți” permite proiecte complexe la nivelul fiecărei școli, care poate opta, în funcție de necesitățile locale, pentru măsuri de tip: masă caldă, ”Școală după Școală”, ”A doua Șansă”, hăinuțe și rechizite, consilierea și implicarea părinților.Tot cu fonduri europene, guvernul Cioloș a lansat Programul ”Profesori motivați în școli dezavantajate”, care oferă burse profesorilor bine pregătiți pentru a merge în comunitățile sărace cu rată mare de abandon școlar.Un instrument eficient de ținere a copiilor la școală este și instrumentul ”Școală după Școală”, care a fost legiferat în 2011 (art. 58 din Legea Educației) și a fost complet ignorat de politicienii din România. Nu s-au alocat fonduri din bugetul național pentru acest instrument, s-a organizat doar acolo unde plătesc părinții sau prin proiecte ale unor ONG-uri.

Uniunea Salvați România propune o serie de măsuri prin care să reducem rapid abandonul școlar:

- Extinderea cu fonduri europene și naționale a Programului ”Școală pentru toți” la toate cele 1227 de școli din categoria 1 și 2 de risc socio-educațional, care școlarizează 346.640 de elevi (școli identificate în 2016 de către Ministerul Educației, Ministerul Fondurilor Europene și experți din societatea civilă). Pentru școlile din această categorie care nu vor fi incluse în proiecte din cadrul apelului deja lansat de Ministerul Fondurilor Europene, se va organiza un Proiect Sistemic, prin care Ministerul Educației va organiza aceste activități în școlile respective.

- Subvenționarea per elev a măsurilor de tip ”Școală după Școală” și schimbarea cadrului legislativ și a ordinelor de ministru care încurcă/descurajează organizarea acestor clase (inclusiv în afara unităților de învățământ, acolo unde nu există condiții logistice).

- Pe termen mediu, după epuizarea fondurilor disponibile din Programul Operațional Capital Uman, guvernul va transforma actualele Programe cu fonduri europene ”Școală pentru toți” și ”Profesori motivați în școli defavorizate” în Programe de Interes Național, finanțate din bugetul național.

- USR susține prin programul său politic alocarea a 6% din PIB pentru învățământ. În cadrul acestui angajament, USR va prioritiza aceste Programe și obiectivul reducerii abandonului școlar în ceea ce privește alocarea noilor fonduri alocate Educației.

 

II) Plan de Investiții în Infrastructura de Sănătate

În ciuda indicatorilor medii de performanță, România are penultima speranță de viață (75 ani) din UE, și asta din cauza folosirii ineficiente a resurselor (oricum puține) care se alocă sănătății. Sunt probleme grave care țin de infrastructura medicală și care necesită soluții:

- 30% din suprafața spitalelor se află în momentul de față în aflate în clasele de risc seismic 1 sau 2.

- Există 103.000 paturi de spital la nivel național și aprox. patru milioane de cazuri tratate anual

- La nivel național, fiecare medic (cu personal de sprijin) are în responsabilitate aprox. trei pacienți în medie, spre deosebire de Marea Britanie (1 medic/pacient) și chiar Bulgaria (1.7 medic/pacient) – dacă luăm în calcul Bucureștiul, numărul poate ajunge chiar la cinci pacienți per medic.

- Spitalele din Romania tratează cu 1.4 milioane mai mulți pacienți decât ar fi capabile în parametri optimi.

Uniunea Salvați România propune

cititi mai mult pe: facebook.com