Jerusalem Post: România este interesată de abordarea Israelului față de comunitățile evreiești din diaspora

foot -ziarulnatiunea.ro

foto – ziarulnatiunea.ro
articol – AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

România poate învăța multe de la Israel atunci când vine vorba de menținerea coeziunii, iar solidaritatea evreilor în pofida secolelor de exil ar putea servi drept model pentru românii de peste hotare, a declarat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, într-un interviu pentru Jerusalem Post.

Oficialul român, care s-a aflat într-o vizită în Israel în perioada 30 aprilie — 3 mai, a recunoscut că unul dintre obiectivele vizitei sale a fost acela de a lua contact direct cu compatrioții săi aflați în Israel, cărora le-a cerut să ”contribuie la păstrarea identității lor în materie de cultură, limbă și tradiții”.

Bucureștiul estimează că aproximativ 8 milioane de persoane de origine română trăiesc în străinătate, printre care un număr semnificativ se află în Israel, scrie sursa citată.

În ultimii ani, țara a făcut eforturi semnificative pentru a-și asuma faptele din timpul războiului și a-și recunoaște greșelile din trecut, începând un proces de acordare de despăgubiri pentru fostele proprietăți ale evreilor. Progresele sunt lente, totuși, iar pe fondul unor declarații antisemite ale unor persoane publice, România a devenit deseori ținta criticilor, comentează publicația israeliană.

Aceasta amintește că anterior în acest an o organizație neguvernamentală l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru decorarea unui om care i-a lăudat pe fasciști, care au ucis evrei în timpul Holocaustului. ”În 2012, un politician care a negat că evreii au suferit în timpul Holocaustului a fost numit într-un post ministerial în pofida protestelor, în timp ce un membru român al Parlamentului European a negat Holocaustul într-o intervenție televizată”, adaugă Jerusalem Post.

”Încă se fac greșeli în declarații astăzi și acestea trebuie să fie criticate chiar mai tare decât sunt lăudate evoluțiile pozitive. Evoluțiile pozitive sunt normale, ele trebuie să aibă loc, dar erorile, în special din partea politicienilor, trebuie să fie stigmatizate”, declara în 2014 președintele român de la acea vreme, Traian Băsescu.

În pofida tuturor tensiunilor din trecut, Angel Tîlvăr și-a exprimat convingerea că poate ajuta evreii cu origini în țara sa ”să fie mai conectați cu România”.

În timpul vizitei sale, ministrul român s-a întâlnit cu președintele Agenției Evreiești pentru Israel, Natan Sharansky. Acesta a acceptat în principiu invitația de a vizita Bucureștiul, adăugând că salută eforturile guvernului român de a consolida cultura română în Israel.

‘I-am spus ministrului (român) că eu cred că imigranții trebuie să-și păstreze limba și cultura originare chiar și după ce sosesc în Israel. Perioada ‘melting pot’, când imigranților li se cerea să-și șteargă identitatea anterioară pentru a se crea o ‘nouă’ identitate națională, a trecut ”, a scris Sharansky pe pagina sa de Facebook.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro