34 de ani de la moartea regelui muzicii reggae, Bob Marley (partea a II-a)

Bob Marley - foto preluat de pe stiri.tvr.ro

foto si articol preluate de pe stiri.tvr.ro

partea I-a https://www.unitischimbam.ro/?p=16182

Artistul moare la 11 mai 1981

În septembrie 1980, Marley era foarte slăbit şi aproape că a leşinat pe scena din New York, în timp ce susţinea un concert. A două zi de la incident, Marley s-a prăbuşit în timp ce făcea jogging în Central Park şi a fost dus la spital. Acolo a fost diagnosticat cu tumoare la creier ce a fost o urmare a cancerului de piele. Medicii au considerat că nu mai avea de trăit mai mult de o luna având în vedere că din punct de vedere medical nu mai era nimic de făcut.

În ciuda faptului că se simţea rău, artistul a mai susţinut un spectacol în Pittsburgh după care a fost dus la Miami unde medici au descoperit că melanomul nu a afectat doar pielea, ci şi creierul, plămânii şi stomacul.

Bob Marley, autorul unor piese intrate în legendă, precum “No Woman, No Cry” şi “One Love”, a murit de cancer, la vârstă de 36 de ani. Boala lui a avansat rapid. Totul a pornit de la o rană avută la unul din degetele de la picior. Constatând că rana nu se închide şi că nu este o speranţa de a se vindeca, Bob Marley a fost nevoit să se deplaseze la un consult medical. În urmă consultării a fost diagnosticat de medic cu cancer de piele, iar că boala să nu evolueze era necesară amputarea degetului de la picior. Datorită convingerilor religioase, Bob Marley a refuzat operaţia, continuându-şi turneul. Simţindu-se tot mai rău, el a acceptat, în vara anului 1977, să fie operat. La acea vreme, operaţia a fost considerată un succes.

Cu o luna inainte de a muri, Bob fusese decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicăi, a treia mare onoare a naţiunii, ca semn de recunoaştere a inestimabilei sale contribuţii aduse culturii acestei ţări. Pe 21 mai 1981, onorabilului Robert Nesta Marley O. M. i se făceau funeralii oficiale din partea poporului jamaican. Dupa funeralii corpul lui Bob a fost înmormantat în satul său natal, Nine Miles, în nordul insulei, unde se odihneşte într-un mausoleu.

Bob Marley – WAR

sfarsitul partii a II-a

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/