Yemenul, unde s-au înregistrat 767 de morți și 2.906 răniți, are nevoie urgentă de medicamente (organizații)

imageResize (4)

Foto: (c) Hani Ali / XINHUA
Articol: AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Florin Ștefan)

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a deplâns vineri lipsa cruntă de medicamente, alimente și carburanți în Yemen, unde bilanțul recentelor violențe se ridică la 767 de morți și 2.906 răniți, relatează AFP.

Pentru a răspunde nevoilor vitale și de protecție a peste 7,5 milioane de persoane afectate de intensificarea conflictului, ONU și partenerii săi umanitari din Yemen au cerut vineri o contribuție urgentă de 273,7 milioane de dolari (253 milioane de euro).

Deplângând deteriorarea rapidă a situației umanitare, responsabilul CICR în Yemen, Cédric Schweizer, a explicat că una din principalele probleme o reprezintă lipsa de carburanți, medicamente pentru bolnavii cronici și alimente.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat vineri la Geneva că bilanțul violențelor începând din 19 martie în Yemen s-a ridicat la 767 de morți și 2.906 răniți. Dar bilanțul real este mai mare, deoarece numeroase trupuri neînsuflețite nu au mai fost trimise în centre medicale, potrivit OMS.

Conform unei purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, în afară de combatanți, cel puțin 405 civili și-au pierdut viața în perioada 26 martie—15 aprilie, inclusiv 86 de copii și 26 de femei.

Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, Adrian Edwards, a indicat la rândul său că între 120.00 și 150.000 de persoane au fost strămutate în interiorul Yemenului din cauza violențelor și existau deja, înainte de actuala criză, peste 300.000 de persoane strămutate.

Arabia Saudită, ce încearcă să stopeze înaintarea rebelilor șiiți houthi, care au legături cu Iranul șiit, întreprinde din 26 martie, împreună cu alte țări arabe, raiduri aeriene împotriva pozițiilor lor.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro