Arabia Saudită intervine în Yemen împotriva rebelilor sprijiniți de Iran și își redescoperă rolul de putere regională

imageResize16

Foto: (c) Hani Ali / XINHUA FLUX
AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș)

Arabia Saudită s-a plasat în fruntea unei coaliții de state arabe și a lansat joi o operațiune militară în Yemen pentru a opri ofensiva rebelilor șiiți houthi sprijiniți de Iran, dar această acțiune prin care Riadul sunnit încearcă să-și afirme leadershipul regional în detrimentul Teheranului nu este lipsită de riscuri, comentează joi AFP.

În luna septembrie, Arabia Saudită nu a luat nicio măsură pentru a împiedica cucerirea capitalei yemenite Sanaa de către rebelii houthi. În schimb, acum, când aceștia din urmă au asediat orașul-port Aden, regele Salman, recent instalat pe tronul saudit, a decis să sară în apărarea președintelui legitim al Yemenului, Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat la Aden după căderea capitalei Sanaa.

De fapt, Arabia Saudită nu putea accepta ca rebelii houthi să se impună total în Yemen, mai ales în contextul influenței tot mai mari a Iranului în Irak, Siria, Liban, dar și asupra mișcării contestatare șiite din Bahrain. O altă motivație a acțiunii saudiților este evitarea unei situații în care strâmtoarea strategică Bab Al-Mandeb, dintre Marea Roșie și Golful Aden, ar fi ajuns sub controlul unor rebeli controlați de la Teheran. De altfel, patru nave egiptene au primit misiunea de a securiza Golful Aden.

Drept urmare, Riadul și-a constituit o coaliție în care a reușit să atragă și unele țări care au câte o datorie față de acesta, explică Antoine Basbous, directorul Observatorului Țărilor Arabe de la Paris. De exemplu, cu ajutorul finanțărilor oferite de Arabia Saudită, Pakistanul și-a construit programul nuclear, Egiptul a fost salvat de mai multe ori de la faliment, Marocul beneficiind la rândul său de astfel de fonduri, adaugă analistul citat.

Însă această coaliție, din care, pe lângă statele menționate, mai fac parte Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrain, Iordania și Sudan, se va lovi de opoziția Iranului, chiar dacă o acțiune militară propriu-zisă a acestuia pare foarte puțin probabilă în viitorul apropiat, Teheranul având însă ca opțiuni activarea unor grupări pe care le sprijină în regiune și susținerea unor noi acțiuni ale opoziției șiite din Bahrain. În plus, Riadul va trebui să ia în calcul și posibilitatea ca jihadiștii din al-Qaida și Statul Islamic să profite de haosul creat pentru a-și extinde acțiunile în Yemen.

Operațiunea, denumită ‘Furtuna decisivă’, a fost declanșată în cursul nopții de miercuri spre joi, într-o primă etapă aviația militară saudită efectuând raiduri asupra pozițiilor combatanților houthi, și a securizat spațiul aerian al Yemenului, trupele guvernamentale yemenite reușind apoi să recucerească aeroportul din Aden, după cum au declarat surse militare saudite. Potrivit postului Al-Arabiya, Arabia Saudită a mobilizat 150.000 de soldați și 100 de avioane de luptă, Emiratele Arabe Unite — 30 de avioane, Kuweitul și Bahreinul — câte 15 avioane și Qatarul — 10.

Bombardamentele din timpul nopții s-au soldat la Sanaa cu cel puțin 14 morți în rândul civililor, conform unor surse locale. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) s-a declarat ‘îngrijorat’ de pierderile de vieți omenești, după ce două atentate sinucigașe asupra unor moschei din Sanaa s-au soldat vineri cu 142 de morți, acțiuni revendicate de gruparea Statul Islamic, iar alte 8 persoane ar fi fost ucise și circa 140 rănite în timpul manifestațiilor violente din localitatea Taiz.

cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/externe/2015/03/26/arabia-saudita-intervine-in-yemen-impotriva-rebelilor-sprijiniti-de-iran-si-isi-redescopera-rolul-de-putere-regionala-19-37-34