Iranul îl acuză pe Benjamin Netanyahu de minciuni cu privire la programul nuclear iranian

benjamin-netanyahu-ap

mediafax.ro

Iranul l-a acuzat marţi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că a recurs la “minciuni” atunci când a afirmat în Congresul american că un acord asupra programului nuclear iranian ar fi o “ameninţare la adresa întregii lumi”, relatează agenţia Irna.

A fost “un spectacol dezamăgitor” care face parte din “campania electorală a radicalilor de la Tel Aviv”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian de Externe, Marziyeh Afkham, referindu-se la discursul susţinut marţi de Benjamin Netanyahu în Congresul american.

Ea a denunţat “minciunile repetitive şi plictisitoare ale lui Netanyahu despre obiectivele şi intenţiile programului nuclear al Iranului”, care ar fi “paşnic”, potrivit Teheranului.

Discursul lui Netanyahu “arată un semn de slăbiciune şi izolare extremă a grupurilor radicale”, a adăugat ea.

Premierul israelian a apreciat marţi că Iranul concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu, avertizând că un regim islamist care ar avea arme nucleare ar fi cea mai mare ameninţare la adresa Israelului şi a întregii lumi.

“Persanii au încercat să distrugă poporul israelian acum 2.500 de ani. În prezent, Iranul încearcă să distrugă Israelul. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, răspândeşte ură folosindu-se de cea mai nouă tehnologie, cea nucleară, în scopul distrugerii Israelului”, a spus Netanyahu.

“Regimul iranian este chiar mai periculos decât cel nazist, fiind o ameninţare pentru pacea întregii lumi. Iranul concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu. Cel mai mare pericol pentru întreaga lume ar fi un regim terorist islamist dotat cu arme nucleare. A învinge organizaţia teroristă Stat Islamic, dar a lăsa Iranul să fabrice arme nucleare ar fi câştigarea unei lupte, dar pierderea războiului”, a insistat premierul israelian, aflat în campanie electorală, cerând Statelor Unite să blocheze presupusele eforturi ale Teheranului de a fabrica arme nucleare.

În urma acestui discurs, preşedintele american Barack Obama a declarat că Benjamin Netanyahu nu oferă o soluţie alternativă pentru actualul proiect de acord cu Iranul pe tema programului nuclear.

“Nu a fost nimic nou în discursul premierului Netanyahu. Domnul Netanyahu nu a oferit vreo alternativă viabilă”, a afirmat Obama, potrivit site-ului israelian Ynetnews, precizând că nu a urmărit discursul, citindu-l ulterior.
Iranul şi Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă în Elveţia negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

articol preluat de pe http://m.mediafax.ro