Vrei ca Poliția să știe pe unde mergi în vacanță? Participă la dezbaterea publică pe tema Sistemului de Evidență a Turiștilor (SIET)

foto - blog.futuremarketing.ro

articol – privacy.apti.ro
foto – blog.futuremarketing.ro

20 august 2015

Pe 5 august 2015, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului anunța că va adopta o hotărâre de guvern pentru implementarea unui sistem național de evidență a turiștilor (SIET).

Pe scurt, noile prevederi se referă la:

  • toate datele turiștilor vor fi înregistrate într-un sistem integrat național
  • sistemul va fi operat de STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale)
  • MAI (Ministerul Administrației și Internelor) va avea access la baza de date pe baza unui simplu protocol de colaborare
  • fișele de cazare în format fizic se vor ține 3 ani pentru accesul Poliției

În alte cuvinte, fie că mergi în vacanță, fie că ai călătorii de afaceri, Poliția va ști exact pe unde ai fost, cu cine ai fost și cât ai stat. Nu se specifică pentru cât timp vor fi păstrate datele în sistemul de evidență, iar accesul autorităților nu este limitat în niciun fel. Sună a un nou Big Brother?

Proiectul de hotărâre aduce grave atingeri dreptului la viață privată, iar ApTI a trimis pe 14 august o opinie prin care a subliniat caracterul excesiv, disproporționat și nelegitim al actului normativ propus, care lasă loc instaurării de măsuri de supraveghere în masă.

În urma comentariului trimis de ApTI, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului organizează miercuri 26.08.2015 ora 11:00 o dezbatere publică pe tema proiectului de hotărâre (vezi anunțul aici). Înscrierea celor interesați să participe, precum și propunerile și recomandările referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise pe adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro

articol preluat de pe http://privacy.apti.ro/