James Comey: 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională a FBI

james-comey-octav-ganea

mediafax.to

Directorul FBI, James Comey, a subliniat, marţi, la Bucureşti, după întâlnirea cu noul director al SRI, importanţa colaborării dintre România şi SUA în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii, precizând că până în prezent 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională a Biroului.

“Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre”, a declarat, marţi, directorul FBI, James Comey, în cadrul unor declaraţii comune de presă cu noul director al SRI, Eduard Hellvig.

Aflat la prima vizită la Bucureşti de la preluarea funcţiei de director FBI, în toamna anului 2013, James Comey a subliniat importanţa colaborării dintre România şi SUA în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii.

“Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii, pentru că o pot face. Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii”, a precizat Comey.

Directorul FBI a subliniat că Biroul Federal de Investigaţii şi Serviciul Român de Informaţii colaborează nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, ci şi “în anchete contrainformative” şi împărtăşesc constant informaţii “pentru a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de terorism, corupţie şi infracţionalitatea organizată transfrontalieră”.

El a dat ca exemplu faptul că, în 2013, eforturile comune ale celor două servicii au dus la arestarea şi extrădarea a doi români (soţii Nemeş – n.r.) din SUA în România, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ceea ce priveşte pregătirea specialiştilor, Comey a precizat că românii şi americanii se învaţă reciproc în vederea perfecţionării, subliniind că, din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire “în negocierea în situaţii de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate şi interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare şi radiologice”.

Totodată, el a spus că, luna aceasta, FBI pregăteşte doi ofiţeri români în contracararea de activităţi teroriste.

cititi mai mult pe http://m.mediafax.ro/social/james-comey-32-de-ofiteri-romani-au-absolvit-academia-nationala-a-fbi-video-13925452