(video) Dezbatere: Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea bebeluşilor. M. Sănătăţii vrea reguli obligatorii

vaccin

articol – stiri.tvr.ro

În România, rata vaccinării în rândul copiilor a scăzut sub 90%, iar în zona Moldovei, de exemplu, scade cu câteva procente în fiecare an. Mulţi bebeluşi părăsesc maternităţile fără să fie imunizaţi, pentru că părinţii sunt reticenţi în privinţa vaccinurilor. Ministerul Sănătăţii pregăteşte o lege care să-i oblige pe părinţi să fie de acord cu vaccinarea. În caz contrar, riscă amenzi sau chiar închisoarea! Subiectul a fost dezbătut la Ora de ştiri de jurnalistul Mihai Rădulescu şi invitaţii săi: jurnalistul Hotnews.ro Vlad Mixich şi medicul Mircea Puşcaşu.

Ana a născut la maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi, în urmă cu două zile. Deşi medicii i-au recomandat să-şi imunizeze băieţelul, a refuzat vaccinarea.

“Am hotărât împreună cu soţul meu să nu îl vaccinăm, din diverse motive. Am înţeles că pot apărea anumite boli pe parcursul evoluţiei şi am văzut foarte multe mămici care nu şi-au vaccinat copiii şi s-au dezvoltat foarte frumos şi nu au avut probleme de-a lungul vieţii”, spune ea.

Medicii de familie se lovesc tot mai des de refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii, chiar dacă îi avertizează că numeroase boli sunt ţinute sub control doar prin vaccinare.

“Dacă înainte o varicelă, vărsatul de vânt, era o boală normală, acum vedem această afecţiune la vârste din ce în ce mai mici şi cu complicaţii – cu meningită variceloasă, cu pneumonie variceloasă şi care, în consecinţă, dezvoltă sechele la aceşti copii”, argumentează medicul de familie Liana Barbacariu.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata imunizării în judeţele Moldovei a scăzut cu 3 procente faţă de anul trecut.

Cu secole în urmă, durata medie de viaţă a unei persoane era de aproximativ 40 de ani. Oamenii mureau din cauza unor boli pe care astăzi le ţinem sub control cu medicamente şi vaccinuri.

În Bucureşti, în 2014 a fost o scădere de 20% pentru două dintre cele mai sigure vaccinuri, subliniază jurnalistul Hotnews.ro, Vlad Mixich. Acest lucru nu este cauzat doar de fanatismul mişcării anti-vaccin, ci şi de o incompetenţă a statului de a pune la dispoziţia medicilor de familie vaccinurile necesare atunci când trebuie, subliniază Mixich.

La rândul său, medicul Mircea Puşcaşu, preşedintele asociaţiei “Bucovina profundă”, subliniază că vaccinul care ne fereşte de difterie, de exemplu, se adresează unei boli dispărute din România în 1986. Fiecare copil trebuie vaccinat de 5 ori – de 4 ori până la un an. “Vaccinăm fiecare copil născut în România pentru o boală dispărută acum 30 de ani (…) Acest vaccin este absolut inutil a fi recomandat tuturor copiilor”.

Împotriva tetanosului, o boală care nu este contagioasă – nu are rol în imunitatea publică – e absolut inutil să se facă 5 vaccinuri fiecărui copil, argumentează mai departe dr. Mircea Puşcaşu. Mai mult, în prospect se menţionează că acest vaccin poate produce autism, encefalopatie, boli autoimune.

În medie, efectele adverse la o vaccinare sunt de 1 la 1 milion, a replicat Vlad Mixich. Există, în plus, foarte multe studii care dovedesc eficienţa diverselor tipuri de vaccin.

Dezbaterea integrală, în secţiunea VIDEO

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/