USR: Modificările fiscale ale PSD îngroapă ONG-urile

USR: Modificările fiscale ale PSD îngroapă ONG-urile - foto preluat de www.usr.ro

USR: Modificările fiscale ale PSD îngroapă ONG-urile

foto si articol preluate de pe www.usr.ro

8 februarie 2018

Uniunea Salvați România - USR - foto preluat de pe facebook.com

Uniunea Salvați România – USR – foto preluat de pe facebook.com

 

USR îi cere ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să vină cu schimbări la Codul Fiscal pentru a nu îngroapa activitatea organizațiilor non-guvernamentale.

Modificarea cadrului legislativ și fiscal care reglementează schimbarea și completarea Ordonanței Guvernului 26/2000, inițiată de social democrați, nu face decât să pună piedici și să descurajeze buna desfășurare a organizațiilor non-profit care trăiesc din donațiile oamenilor și direcționarea a 2% din impozitul pe profit.

Schimbările Codului Fiscal potrivit cărora: firmele care au cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro nu mai pot redirecționa 2% către ONG-uri dar și ca formularul 230 să fie depus personal de către donator, vor duce la dispariția multor asociații și ONG-uri care funcționează pe baza donațiilor și a acțiunilor de caritate.

USR a luat măsuri pentru a corecta efectele nocive ale revoluției fiscale, astfel că am adresat o interpelare ministrului de finanțe și am demarat deja o inițiativă legislativă prin care cerem revenirea la plafonul anterior de 500 de mii de euro, în loc de 1 milion. În plus, reiterăm că USR a depus deja amendamente la Legea Codului Fiscal pentru a mări cota impozitului pe profit care poate fi direcționat către ONG-uri la 3,5%.

Centrul de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț” din Bistrița este un exemplu dintre zecile de organizații care riscă să-și încheie activitatea deoarece finanțările lor vin în mare parte de la donatori.

Asociația Micul Prinț, a cărei activitate este îndreptată către copiii bolnavi de autism, este reacția organică și soluția viabilă a societății civile la criza serviciilor sociale și a asistenței specializate pe care orice stat responsabil și sănătos ar trebui să le asigure cetățenilor săi. Dar știm bine că statul nostru este bolnav. Nepăsarea, indolența și ignoranța ne-au adus aici, iar abrambureala fiscală este doar una dintre consecințele dureroase”, a declarat Cristina Iurișniți, deputat USR.

ONG-urile din România contribuie activ la îmbunătățirea și dezvoltarea societății având în vedere că principalele domenii de activitate sunt îndreptate către servicii sociale, educație, mediu, protecția animalelor și cultură. De aceea îi cerem ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să comunice care sunt măsurile pe care le-a dispus pentru a elimina birocrația în vederea facilitării accesului la fonduri private pentru organizațiile non-guvernamentale.