Un primar francez a deversat noroi la intrarea într-o tabără de romi

CCtn2x0W8AAF7jX

foto. – Mediafax
articol – Iuliana Enache – Mediafax

Primarul unei localităţi din Franţa a deversat, joi, mai multe remorci încăcate cu noroi la intrarea pe terenul pe care se instalaseră ilegal 18 romi (şase adulţi şi 12 copii), relatează presa franceză.

Primarul din Haubourdin, Bernard Delaby, a vrut ca cele cinci familii care locuiesc pe acest teren să plece, astfel că a deversat trei remorci cu noroi la intrarea în tabără, generând numeroase comentarii, relatează France 3. Primarul s-a justificat pe Facebook afirmând că noroiul nu este poluat şi a fost deversat pentru a “limita extinderea şi a evita mutarea taberei”.

Tabăra instalată în apropierea căii ferate regrupează doar câteva barăci, în care locuiesc şase adulţi şi 12 copii. Romii erau vizaţi de o procedură de expulzare, măsură luată de un tribunal din Lille. Ei ar fi trebuit să părăsească tabăra cel târziu la 9 aprilie. Dar în urmă cu opt zile, ei s-au mutat pe un teren vecin, proprietatea departamentului, împiedicând astfel expulzarea, cu scopul de a câştiga timp astfel încât copiii să încheie anul şcolar.

romi-noroi-franta

“Primarul susţine că este teren agricol, nu suntem însă siguri de acest lucru”, afirmă Ghislain Dhalluin, din cadrul asociaţiei pentru inserţia romilor AGIR, citat de La Voix du Nord.

Potrivit Europe 1, familiile de romi sunt îngrijorate că noroiul ar putea conţine plumb, un pericol pentru cei 12 copii. “Este scandalos. Este un bebeluş în vârstă de un an aici. Copiii se pot îmbolnăvi pentru că nu este pământ bun”, s-a plâns unul dintre ei.


Haubourdin: la municipalité déverse de la boue… de http://www.mediafax.ro